ГоловнаПолітика

Зеленський ініціював введення електронної реєстрації місця проживання

Запропоновано низку нововведень у сфері адмінпослуг.

Зеленський ініціював введення електронної реєстрації місця проживання
Фото: info-ovir.com

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі заходи щодо забезпечення надання якісних публічних послуг", яким запропоновано низку нововведень у сфері адмінпослуг.

Відповідний указ №647/2019 оприлюднено на офіційному сайті глави держави.

Серед іншого, Кабінету Міністрів доручено опрацювати питання про запровадження реєстрації місця проживання за декларативним принципом шляхом подачі заяви в електронній формі, а також синхронізувати відповідні реєстри територіальних громад з національними електронними ресурсами.

Також уряд має впровадити механізм надання комплексної електронної послуги з оформлення права на земельну ділянку.

Президент ініціює надання органам місцевого самоврядування та/або нотаріусам права на надання окремих публічних послуг, зокрема пов'язаних з реєстрацією актів цивільного стану, реєстрації транспортних засобів, видачею водійських посвідчень, реєстрацією земельної ділянки, наданням соціальних послуг.

Крім того, пропонується забезпечити надання окремих адміністративних послуг в автоматичному режимі без втручання людини, а також за допомогою засобів телефонного зв'язку або через кур'єра.

Водночас Кабмін повинен встановити єдині вимоги до надання публічних послуг, зокрема основні показники ефективності, максимального часу очікування, показників задоволеності громадян, а також запровадити механізм контролю за наданням публічних послуг.

Уряду доручено опрацювати питання про введення нових підходів до освіти та діяльності Центрів надання адміністративних послуг. Зокрема, запропоновано перейти до надання адміністративних послуг обласних і районних державних адміністрацій центрами надання адміністративних послуг органів місцевого самоврядування на основі співфінансування державою відповідних витрат.

Водночас пропонується спрямувати частини плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) на матеріально-технічне забезпечення діяльності центрів надання адміністративних послуг.

Кабмін також повинен опрацювати питання про доцільність подальшого надання адміністративних послуг державними та комунальними підприємствами.

Крім того, президент доручив забезпечити поступове переведення окремих публічних послуг в електронну форму, а також впровадження ефективних способів надання консультацій фізичним і юридичним особам, зокрема з використанням "гарячих ліній" зв'язку, віртуальних співрозмовників ("чат-ботів"), електронних баз типових запитань і відповідей.

Указ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram