ГоловнаПолітика

Після демілітаризації СБУ контррозвідку слід передати Міноборони, - ексголова ГУР

Експерт пропонує запозичити досвід Польщі.

Після демілітаризації СБУ контррозвідку слід передати Міноборони, - ексголова ГУР
Валерий Кондратюк
Фото: Макс Левин

Загальне реформування сектора безпеки й оборони країни здатне дати імпульс розвитку і посиленню військової розвідки. Про це під час круглого столу “Як посилити розвідувальні органи України” в Інституті Горшеніна заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України (2014 - 2016), заступник голови Адміністрації президента України (2016 - 2019) Валерій Кондратюк.

"Перспективним напрямом розвитку військової розвідки є загальне реформування сектора безпеки й оборони. Після підписання і прийняття закону "Про основи національної безпеки України" є цілий напрям реформування СБУ, одним з елементів якого є демілітаризація Служби безпеки. У цьому контексті виникає питання долі військової контррозвідки, яка продовжить обслуговувати і забезпечувати захист військових частин і підрозділів. Тут може бути корисним досвід Польщі - там після демілітаризації їх Агентства внутрішньої безпеки військова контррозвідка була передана до складу військової розвідки. І тоді розвідувальна служба Міноборони матиме дві функції - як розвідувальний, так і контррозвідувальний захист не тільки Міністерства оборони, але і військових частин і підрозділів. І це дійсно буде створення нової розвідувальної служби в складі Міноборони", - сказав Валерій Кондратюк.

За словами експерта, за останні п'ять років розвідувальні служби України багато чому навчилися і стали більш ефективними.

"Досвід, отриманий розвідкою за час російської агресії, - безцінний. Не було ніяких трактатів і інструкцій, як діяти, але іноді в умовах обмеженого часу потрібний крок робили практично інтуїтивно. І сьогодні як військова розвідка, так і Служба зовнішньої розвідки вже діють за головним пріоритетом - відстеження планів і намірів, і головне - недопущення подальшого збільшення агресії проти України", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram