ГоловнаПолітика

Гончарук очікує від СБУ ліквідації УБЕЗ

Прем'єр-міністр закликав активізувати дії щодо захисту бізнесу від "свавілля" силовиків.

Гончарук очікує від СБУ ліквідації УБЕЗ
Алексей Гончарук
Фото: ua.news

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що Служба безпеки України має ліквідувати управління з боротьби з економічною злочинністю (УБЕЗ).

Про це він заявив на зустрічі уряду з експортною ІТ-індустрією в Києві, передає Інтерфакс-Україна.

"УБЕЗ уже пішло в минуле. Це ще не завершений процес, але це вже перші сильні кроки, які вказують на те, що правоохоронні органи повинні змінити своє ставлення до бізнесу. Ми очікуємо, що Служба безпеки України зробить так само, як мінімум - на рівні тих практик, які існують зараз", - сказав Гончарук.

Він також очікує активізації дій щодо захисту бізнесу від "свавілля" силовиків.

"Ми очікуємо, що вже цього місяця ми ухвалимо всі потрібні закони, щоб остаточно відвадити правоохоронців та силовиків від бізнесу і створити комфортні умови для розвитку", - наголосив прем'єр.

Нагадаємо, 23 серпня Міністерство внутрішніх справ оголосило про ліквідацію Департаменту захисту економіки. Його функції перейдуть нової Служби фінансових розслідувань. Коментуючи це рішення, Гончарук заявив, що УБЕЗ також має "піти в історію".

В Україні збиралися створити Службу фінансових розслідувань, яка б замінила економічні підрозділи Нацполіції, СБУ й податкової міліції, ще 2017 року. Реформа була зупинена президентом Петром Порошенком. Він хотів створити замість цього Національне бюро фінансової безпеки, але Рада цієї ідеї не підтримала.

Секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що нова влада повернулася до ідеї створення СФР. 2 вересня президент Володимир Зеленський на нараді з представниками силових органів доручив подати законопроєкт про Службу фінансових розслідувань у Раду до 1 жовтня 2019 року та ухвалити його до 1 грудня 2019 року.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram