ГоловнаПолітика

Рада направила до КС законопроєкт про позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство і прогули

Проєктом закону передбачається внесення змін до ст. 81 Конституції.

Рада направила до КС законопроєкт про позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство і прогули
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада просить Конституційний Суд оцінити конституційність законопроєкту №1027 президента Володимира Зеленського про позбавлення депутатів мандатів за прогули і неперсональне голосування.

За включення до порядку денного та направлення вказаного законопроєкту в КС проголосували 279 депутатів при мінімально необхідних 226.

Проєктом закону передбачається внесення змін до ст. 81 Конституції.

Відповідно до законопроєкту, депутатські повноваження будуть припинені в разі неперсонального голосування, якщо суд підтвердить цей факт.

Документом також пропонується позбавляти депутата мандата в разі його відсутності без поважних причин на третині пленарних засідань Ради або парламентських комітетів (в такому випадку повноваження депутата припиняє Верховний Суд).

Також, згідно із законопроєктом, Рада припиняє повноваження депутата у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання і припинення його українського громадянства.

У разі смерті депутата, при наявності свідоцтва, його повноваження припиняються за рішенням суду.

При цьому, відповідно до Конституції, законопроєкт про внесення змін до неї може розглядатися Радою за наявності висновку КС про відповідність проєкту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Згідно з ст.157 Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Також відповідно до цієї статті Конституція не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Згідно з ст.158, законопроєкт про внесення змін до Конституції, який розглядався Радою і не був прийнятий, може бути поданий до парламенту не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо нього.

Також відповідно до цієї статті Рада протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

У разі позитивного висновку КС зміни приймаються шляхом підтримки не менш ніж 226 депутатами в першому читанні, а на наступній черговій сесії - 300 в цілому.

Нинішня парламентська сесія триватиме до 24 січня 2020 року, а наступна відкриється 4 лютого 2020.

Як повідомлялося, у вівторок Рада направила в КС п'ять законопроєктів Зеленського про внесення змін до Конституції.

29 серпня Зеленський запропонував Раді позбавляти депутатів мандатів за прогули і неперсональное голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram