ГоловнаПолітика

Рада провела перше голосування з скорочення числа депутатів до 300

Депутати також пропонують закріпити в Контстітуції відмову від мажоритарки.

Рада провела перше голосування з скорочення числа депутатів до 300
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада направила до Конституційного Суду законопроєкт №1017, який передбачає скорочення кількості депутатів з 450 до 300.

За це проголосували 258 депутатів.

Це перше з трьох голосувань, необхідних в рамках процедури внесення змін до Конституції.

У статті 76 планується вказати, що конституційний склад Верховної Ради - 300 депутатів, а не 450. Також планується прописати вимогу про володіння державною мовою для народного депутата України і виключити з тексту статті принципи загального, рівного і прямого виборчого права, яке здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки це дублює статтю 71.

"Стаття 76 Конституції України в чинній редакції передбачає, що конституційний склад Верховної Ради - 450 народних депутатів. Президент пропонує внести зміни в цю частину і закріпити скорочену кількість депутатів, яка повинна працювати в парламенті. Мова про 300 народних депутатів", - сказав в Раді представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

За його словами, необхідність скорочення Верховної Ради обумовлена в першу чергу громадською думкою. "Якщо вийти на вулицю і запитати громадян України, чи згодні вони з тим, що в Україні 450 народних депутатів, ми почуємо від 90%, а може і 100%, що так, 450 - занадто багато", - сказав він.

Також Веніславський зазначив, що на момент прийняття Конституції в 1996 році населення України перевищувало 50 мільйонів чоловік, а зараз - тільки 42 мільйони.

Законопроєктом пропонується змінити також статтю 77, в ній хочуть вказати, що Верховна Рада України обирається за пропорційною виборчою системою.

"Це зроблено для того, щоб уникнути можливих спекуляцій і підлаштування типу виборчої системи під бажання певних політичних сил", - сказав Веніславський.

У разі прийняття нові норми стосуватимуться Верховної Ради наступного скликання. Парламент, обраний до набуття чинності закону, продовжить виконувати свої обов'язки до наступних виборів народних депутатів України.

Нагадаємо, що 3 вересня Верховна Рада внесла зміни до Конституції у частині скасування депутатської недоторканності, а також почала процес зміни Конституції в частині скасування адвокатської монополії; затвердження права президента призначати директорів НАБУ і ДБР і створювати регуляторні органи; право народу вносити законопроєкти; введенні додаткових посад омбудсменів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram