ГоловнаПолітика

Рада скерувала в КСУ законопроєкт про додаткових омбудсменів

Одного уповноваженого Раді вже не вистачає.

Рада скерувала в КСУ законопроєкт про додаткових омбудсменів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада скерувала в Конституційний Суд законопроєкт №1016, який дозволить парламенту призначити нових омбудсменів (уповноважених парламенту).

За це проголосували 298 народних депутатів.

У разі прийняття цього законопроєкту в статті 85 Конституції України з'явиться новий пункт 17-1, згідно з яким Верховна Рада отримає повноваження призначати і звільняти уповноважених Верховної Ради за дотриманням Конституції і законів в окремих сферах, а також заслуховувати їхні щорічні доповіді. Відповідні зміни також пропонують унести до статті 101 Конституції України.

"На сьогодні за статтею 101 Конституції України в Україні діє інститут Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який здійснює парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини. Разом з тим практика сучасного життя свідчить, що в окремих сферах потрібні інші уповноважені Верховної Ради, які б здійснювали парламентський контроль", - сказав у Раді представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

Як приклад він розповів, що зараз існує необхідність в посаді дитячого омбудсмена, уповноваженого з прав військовослужбовців. "Крім того, вимогою наших західних партнерів є створення незалежних уповноважених парламенту з деяких сфер суспільного життя, зокрема захисту персональних даних", - сказав Веніславський.

Нагадаємо, що 3 вересня Верховна Рада внесла зміни до Конституції у частині скасування депутатської недоторканності, а також почала процес зміни Конституції в частині скасування адвокатської монополії; затвердження права президента призначати директорів НАБУ і ДБР і створювати регуляторні органи; право народу вносити законопроєкти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram