ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував скасувати державне фінансування партій, які не пройшли в Раду

Зеленський запропонував скасувати державне фінансування партій, які не пройшли в Раду
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський пропонує знизити обсяг державного фінансування політичних партій і не виділяти його тим політичним силам, які не пройшли в парламент за підсумками виборів, але подолали 2% бар'єр.

Про це йдеться в законопроєкті №1029 про внесення змін до законодавчих актів щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, який глава держави вніс до парламенту 29 серпня.

30 серпня цей проєкт закону був опублікований на офіційному порталі парламенту.

Зокрема, президент пропонує виділяти щорічно на державне фінансування партій 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь в голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів. Зараз цей коефіцієнт становить 0,02.

Крім того, законопроєктом передбачається, що право на державне фінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали не менш як 5% голосів в багатомандатному виборчому окрузі.

Зміни передбачається внести в ст. 17-2 і ст.17-3 закону "Про політичні партії в Україні".

Зараз право на фінансування статутної діяльності мають політсили, які набрали на виборах в парламент більше ніж 2% голосів виборців. Як повідомлялося, державне фінансування у 2020 році можуть отримати 11 політичних партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram