ГоловнаПолітика

Генпрокуратура закрила справу проти ексдепутата Калетника

Крім того, Луценко змінив орган досудового розслідування в 20 провадженнях.

Генпрокуратура закрила справу проти ексдепутата Калетника
Фото: segodnya.ua

Генеральна прокуратура закрила справу проти Ігоря Калетника - колишнього віцеспікера Верховної Ради, що проходить у справі "законів 16 січня".

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури в Facebook.

"У кримінальному провадженні за підозрою низки колишніх високопоставлених чиновників, президента і народних депутатів України в організації та голосуванні незаконним способом за "диктаторські закони" 29.08.2019 заступник Генерального прокурора Кизь С. М. без вивчення матеріалів кримінального провадження прийняв рішення про закриття провадження щодо Калетника І. Г. через відсутність складу злочину в його діях", - йдеться в повідомленні.

Крім того, управління стверджує, що Генпрокуратура перекрила слідчим доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб через те, що колишній генпрокурор Юрій Луценко вніс зміни в 20 кримінальних проваджень.

"Вчора, вже після закінчення робочого дня, в період з 18:00 до 19:00, Юрій Луценко вніс в ЄДРЮО дані в 20 кримінальних провадженнях і змінив орган досудового розслідування, забравши від слідчих УСР", - вказується в повідомленні.

Варто відзначити, що 29 серпня Юрій Луценко написав заяву про відставку з поста генпрокурора. У той же день президент Володимир Зеленський звільнив Луценка і призначив генпрокурором Руслана Рябошапку.

Перед цим Верховна Рада погодила призначення Рябошапки голосами 312 депутатів.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада в "ручному режимі" прийняла пакет з 11 скандальних законів, який розробили депутати від ПР Володимир Олійник і Вадим Колесніченко. Закони обмежували права і свободи громадян, вводили штрафи і арешти за організацію зборів і мітингів. За фактом прийняття "диктаторських законів" Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 364 ч. 2 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу. Парламент скасував ці закони через 12 днів після прийняття - 28 січня 2014 року.

Досудове засідання завершилося в липні 2015 року, а про підозру фігурантам справи оголосили в жовтні цього ж року. Серед підозрюваних опинилися Віктор Янукович, 15 колишніх народних депутатів, які були членами лічильної комісії в день голосування законів. Серед них Ігор Калетник, Олександр Єфремов, Володимир Олійник, Сергій Гордієнко, Олександр Стоян.

У травні 2019 повідомлялося, що суд визнав незаконним розшук ексдепутата Калетника у справі "про закони 16 січня". У квітні суд зобов'язав ДБР почати провадження щодо прокурорів, які вели справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram