ГоловнаПолітика

Рада дала згоду на призначення Рябошапки генпрокурором

Депутатам анонсували реформу Генеральної прокуратури.

Рада дала згоду на призначення Рябошапки генпрокурором
Фото: Макс Левин

29 серпня Верховна Рада надала згоду на призначення заступника голови Офісу президента Руслана Рябошапки на посаду генерального прокурора.

За ухвалення відповідного проєкту постанови №1019 проголосували 312 депутатів ("Слуга народу" - 243, "Батьківщина" - 23, "За майбутнє" - 22, позафракційні - 24).

Перед цим 317 депутатів погодили звільнення генерального прокурора Юрія Луценка (проєкт постанови №1018).

Виступаючи в Раді перед голосуванням, Рябошапка розповів про свої майбутні пріоритети на посаді генпрокурора. Серед них - реформа Генеральної прокуратури.

"Коли ми ще з кандидатом у президенти Володимиром Олександровичем зустрічалися з людьми, крім війни, ми чули триєдину проблему: корупція, прокуратура і суди. Суди - це не та тема, які ми будемо обговорювати сьогодні, а корупція і прокуратура - цю проблему ми можемо вирішити. Але тільки через оновлення і тільки через перезавантаження", - сказав він.

Він повідомив, що планує зробити Генеральну прокуратуру центральним органом, через який реалізовуватиметься державна політика у сфері боротьби зі злочинністю.

"Генеральна прокуратура не повинна сваритися або конфліктувати з іншими правоохоронними органами, влаштовувати розборки. Генеральна прокуратура повинна координувати інші правоохоронні органи, допомагати їм, спрямовувати, визначати пріоритети в боротьбі зі злочинністю та контролювати їх виконання", - сказав Рябошапка.

Ще одним ключовим напрямом ГПУ Рябошапка вважає виявлення вкрадених активів і повернення їх державі. "А вже після цього посадити злочинця у в'язницю", - сказав він.

Рябошапка також пообіцяв, що не забуде про резонансні справи, але визнав також, що не може гарантувати доведення їх до суду. "Але можу гарантувати, що ці справи будуть одними з пріоритетних у роботі Генеральної прокуратури", - сказав він.

Нагадаємо, колишній член Національного агентства з протидії корупції Руслан Рябошапка був головним спеціалістом з правоохоронної та антикорупційної політики в штабі Володимира Зеленського, а після президентських виборів отримав місце в його адміністрації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram