ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" призначили депутатів для спілкування зі ЗМІ

Більш ніж половина депутатів фракції "не горять бажанням спілкуватися з журналістами" через незручні запитання.

У "Слузі народу" призначили депутатів для спілкування зі ЗМІ
Фото: Макс Левин

У президентській партії "Слуга народу" розробили спеціальну стратегію спілкування з журналістами.

Про це виданню theБабель розповів один з керівників фракції. Джерела LB.ua цю інформацію підтверджують.

За його словами, вибрали трьох спікерів, які можуть говорити, що вважатимуть за потрібне. "Це Діма Разумков, Олександр Корнієнко і Давид Арахамія", - розповів співрозмовник. Крім того, за його словами, була створена група з 50 депутатів, які можуть ходити на ефіри.

"Для них у щоденному режимі готують тези для коментування. Цим займається група, куди входить Корнієнко, Микита Потураєв, технолог Денис Семенов і нардеп Євгенія Кравчук. З боку Офісу президента туди входить Кирило Тимошенко, - це потрібно для того, щоб позиція фракції збігалася з позицією офісу президента, тому що багато речей робляться з коліс", - пояснило джерело.

Він додав, що більш ніж половина депутатів фракції "не горять бажанням спілкуватися з журналістами" через незручні питання.

"Для них це спілкування почалося в Трускавці з "іспитів про статті Конституції" і запитань про весільного фотографа, але готові спілкуватися з журналістами, якщо вони ставляться коректно", - зазначив співрозмовник.

Микита Потураєв підтвердив LB.ua, що входить до групи, яка консультує депутатів щодо спілкування зі ЗМІ. Але, за його словами, спілкуватися депутатам з журналістами ніхто не забороняв.

Один з керівників фракції теж підтвердив LB.ua інформацію про групу "говірких" у фракції і що він один з тих, хто контролює все, що говорять їхні нардепи.

На репетиції першого засідання нової Ради, 28 серпня, депутатам від "Слуги народу" роздали тези, як правильно відповідати на запитання преси. Наприклад, на запитання "з ким створить коаліцію "Слуга народу" пропонується шість варіантів відповідей, серед яких: "ми отримали мандат від українського народу. 254 мандати. Народ поклав на нас відповідальність за результат", "ми відмовляємося від формування коаліції за принципом розподілу портфелів і посад, сфер впливу", "якщо якісь депутати приєднаються до голосувань за наші законопроекти - ми будемо це вітати".

Депутатам рекомендують вивчити точну назву свого комітету і підготувати коротке пояснення, чому саме в цьому комітеті вони вирішили працювати. Серед варіантів відповідей пропонуються: "тому що у мене на окрузі з цим пов'язана така проблема", "тому що я займався цим раніше", "тому що я хочу змінити щось у цій сфері".

На запитання про кадрові призначення в Кабміні пропонується відповідати: "всі призначення ЗМІ дізнаються в момент подання кандидатур відповідно, президентом і прем'єром". До слова, цю відповідь сьогодні повторювали журналістам багато депутатів, і в такому самому руслі відповідав лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук.

Про зарплату депутатам порадили говорити так: "це менше, ніж отримує менеджер середньої ланки у великій компанії", "під час каденції не повинен думати про те, де б заробити грошей".

Депутатам, які займалися бізнесом, радять виокремлювати таке: "я маю все, що потрібно, щоб гідно жити. Мені не потрібні яхти, літаки, відпочинок на Мальдівах. Ми сюди йдемо не гроші заробляти, а змінювати Україну".

На запитання про помічників радять говорити, що "люди готові працювати за невеликі гроші" (середня зарплата помічника 19 тис. гривень), а також згадувати про волонтерів, студентів і активістів.

В розмові про першочергові завдання рекомендується акцентувати увагу на відновленні довіри, економічному зростанні і боротьбі з корупцією.

Про загиблих на Донбасі бійців рекомендується говорити так: "ми несемо відповідальність перед тими, хто загинув за нашу незалежність", "29 серпня обрано Днем пам'яті захисників України, тому що цього дня в Вловайському котлі загинуло чи не найбільше бійців за весь час війни на Донбасі".

Нагадаємо, раніше медіаспільнота застерегла команду Зеленського від навмисних провокацій проти ЗМІ. Водночас, глава Офісу президента Андрій Богдан заявив, що команді президента "не потрібні журналісти для спілкування з суспільством".

Зазначимо, що депутат із "Слуги народу", засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький першого ж дня роботи Ради попався на обговоренні зняти з публікації неприємну новину про нього. Це сталося після того, як "Цензор.НЕТ" опублікував його листування з Ігорем Ніконовим про кандидатів на пост глави МОЗ, зняте фотографом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram