ГоловнаПолітика

Гончарук пообіцяв продовжити співпрацю з МВФ у разі призначення прем'єром

Майбутній прем'єр-міністр сподівається прискорити зростання економіки до 5-7% на рік.

Гончарук пообіцяв продовжити співпрацю з МВФ у разі призначення прем'єром
Алексей Гончарук
Фото: EPA/UPG

Кандидат у прем'єр-міністри Олексій Гончарук під час виступу у Верховній Раді пообіцяв продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Про це він розповів депутатам, розповідаючи про свої плани підвищити темпи економічного зростання України до 5-7%.

"Нам дуже важливо змінити ставлення до України у світі. Це про імідж. Наш кредитний рейтинг говорить сам за себе. Це потрібно змінити якомога швидше. Основою для таких змін має стати співпраця з нашими міжнародними партнерами і кредиторами. Тому вже через кілька тижнів у Києві буде місія МВФ, з якою ми будемо вести переговори про нову 3-4-річну програму співпраці", - сказав Гончарук.

У своїй промові він, зокрема, торкнувся теми незалежності Національного банку, яка є дуже дражливим питанням для західних партнерів України. Гончарук пообіцяв, що держава не буде втручатися в роботу цього органу.

"Звичайно, не можна втручатися в роботу Національного банку - це не політичний орган. Його незалежність - в принципі, основа макроекономічної стабільності України, її підривати не можна. Але уряд повинен перебувати в постійному діалозі з Національним банком, щоб вони не були занадто консервативними. Щоб вони відпускали іноді, іноді давали можливість трохи більше знизити кредитну ставку, щоб люди могли отримати ресурси", - сказав він.

За словами Гончарука, встановлення рівних правил в економіці є вкрай важливим для нього як можливого голови уряду.

"Дуже довго в країні велика кількість людей вважала, що Україну як державу можна використовувати для створення конкурентних переваг для себе. Ми це зупинимо. Залізницю, обленерго, облгази не можна використовувати для отримання надприбутку менших. Це означає, що енергоринки, інфраструктура - це сфери, де пріоритетно повинна бути забезпечена конкуренція", - сказав він.

Він вважає, що для пересічних громадян це призведе до зниження сум у платіжках.

"Ми перестанемо дотувати неефективність, ми перестанемо платити надприбутки монополістам. Це серйозне і складне, але пріоритетне завдання уряду", - сказав Гончарук.

Він також заявив про плани очистити податкові органи від корупції і про боротьбу з контрабандою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram