ГоловнаПолітика

Синод Елладської церкви зробив крок до визнання ПЦУ

Синод Елладської церкви зробив крок до визнання ПЦУ
Фото: ecclesia.gr

Синод Елладської православної церкви під час засідання 26-28 серпня розглядав питання, пов'язані зі створенням Православної церкви України.

Про це йдеться на сайті церкви.

Згідно з рекомендаціями синодальних комітетів синод визнав канонічним право Вселенського патріарха на дарування автокефалії, а також надав своєму предстоятелю, архієпископу Афінському Ієронімові II право надалі займатися питанням визнання Православної церкви України.

Нагадаємо, ПЦУ була створена на Об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем було обрано митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, було вручено Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Московський патріархат відмовився визнати Православну церкву України. Його приклад наслідували залежні від Москви Антиохійський патріархат, Православна церква Чеських і Словацьких земель, Польська православна церква, а також союзна РПЦ Сербська церква.

Інші православні церкви поки що не визначилися зі своїм ставленням до ПЦУ.

Митрополит Епіфаній в інтерв'ю LB.ua говорив, що Елладська православна церква, швидше за все, першою визнає ПЦУ. 10 липня Епіфаній і Ієронім II разом відвідали службу в Стамбулі на тезоіменитстві вселенського патріарха Варфоломія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram