ГоловнаПолітика

Депутати Ради звернулися в КСУ через загрозу поділу посад мера Києва і голови КМДА

У поданні наголошено, що "жодні зміни в закони, здійснені за часів Януковича, не містять правової новизни".

Депутати Ради звернулися в КСУ через загрозу поділу посад мера Києва і голови КМДА
Конституционный суд
Фото: Макс Левин

Депутати Верховної Ради VIII скликання від різних фракцій просять Конституційний Суд розтлумачити статті Конституції в частині розподілу та здійснення державної влади і місцевого самоврядування у столиці.

Про це повідомляють на сайті Київської міської державної адміністрації з посиланням на мера Києва Віталія Кличка.

"Конституцією України визначено, що в Києві є первинним і повноцінно діє місцеве самоврядування з особливостями, які встановлює «Закон про столицю». Ст.141 Конституції передбачає, що територіальна громада на відкритих і прямих виборах обирає мера, який головує на засіданнях ради і очолює її виконавчий орган, терміном на 5 років. КСУ ще у 2003 році своїм рішенням дав роз'яснення, що київський міський голова, обраний громадою, повинен бути призначений і головою КМДА. Тобто призначення мера Києва на посаду голови КМДА президентом України не є поєднанням посад, а є формою виконання київським міським головою «ex officio» своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України", - йдеться в конституційному поданні.

У поданні наголошено, що "жодні зміни в закони, здійснені за часів Януковича, не містять правової новизни порівняно з 2003 роком і, тим більше, не можуть скасовувати або звужувати гарантії, встановлені місцевому самоврядуванню Конституцією".

Депутати також звертають увагу на те, що Конституція встановлює різні дати виборів президента України і міських голів.

"А це унеможливлює встановлення юридичного зв'язку між припиненням повноважень обраного київського міського голови і призначеного голови КМДА. До того ж на законодавчому рівні практично неможливо здійснити ефективний розподіл повноважень між законодавчим і виконавчим органами столичної влади і їх керівниками", - наголошено в документі.

"І річ не в прізвищах, не в тому, що Кличко тримається за будь-які крісла. Йдеться про згортання реформи децентралізації, про позбавлення столиці самоврядування. Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовано окремим законом - «Законом про столицю» . І ще у 2003 році КС чітко сказав, що головою КМДА може бути призначено лише особу, обрану київським міським головою. Тобто людину, яку обрали жителі столиці", - зазначив Кличко, коментуючи звернення депутатів.

Нагадаємо, 2003 року КС вирішив, що КМДА паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. У результаті в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації замінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 мером Києва був обраний Кличко, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА. Це було частиною знаменитих віденських угод.

На початку липня 2019 року з'явилася інформація про те, що Офіс президента Володимира Зеленського має намір розділити посади мера Києва і голови КМДА і звільнити Кличка з останньої. Мер столиці заявив, що звернеться до Конституційного Суду і, в разі розподілу посад, наполягатиме на проведенні дострокових виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram