ГоловнаПолітика

Макрон анонсував саміт лідерів "нормандської четвірки" у вересні

Конкретної дати такої зустрічі поки що не названо.

Макрон анонсував саміт лідерів "нормандської четвірки" у вересні
Фото: EPA/UPG

Наступна зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбудеться у вересні цього року.

Про це президент Франції Еммануель Макрон сказав 26 серпня на пресконференції у французькому місті Біарріц, де завершився саміт голів держав і урядів "Великої сімки" (G7), передає DW.

"Вважаємо, існують передумови для проведення корисного саміту (в "нормандському форматі", - ред.)", - сказав французький президент, повідомляє AFP.

Зокрема Макрон зазначив, що обрання Володимира Зеленського президентом України відкриває можливість для завершення конфлікту на Донбасі.

У той самий час він не назвав конкретної дати проведення такої зустрічі.

Французький президент зазначив, що близько тижня тому почав обговорення цього питання під час зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним. За його словами, президент РФ тоді підтримав ідею проведення такої зустрічі, передає агентство "Интерфакс".

Пункт про підготовку Францією і Німеччиною зустрічі лідерів держав у "нормандському форматі" в найближчі тижні містить також текст заключної заяви за підсумками саміту "Великої сімки".

Нагадаємо, напередодні канцлерка ФРН Анґела Меркель заявила про бажання Берліна і Парижа якомога швидше провести саміт "нормандської четвірки". Як зазначила Меркель, у неї склалося враження, що з новим президентом України Володимиром Зеленським це можливо. Місцем наступної зустрічі має стати Париж.

Нагадаємо, 6 серпня в результаті обстрілу на Донбасі загинули четверо українських військових. Наступного ранку президент Володимир Зеленський зв'язався з президентом Росії Путіним і президентом Франції Еммануелем Макроном.

У телефонній розмові з президентом Франції Зеленський закликав лідерів країн "нормандської четвірки" терміново зібратися для збереження мирного процесу, узгодження наступних кроків, спрямованих на остаточне вирішення конфлікту. Макрон сказав, що має намір зв'язатися з Путіним і Анґелою Меркель, щоб узгодити цю ініціативу.

Востаннє переговори в "нормандському форматі" на рівні лідерів України, Німеччини, Франції й Росії відбулися в жовтні 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram