ГоловнаПолітика

Яценюк застеріг Захід від повернення Росії в G7

Бажання досягти "швидких результатів" будь-якою ціною можуть призвести до катастрофи.

Яценюк застеріг Захід від повернення Росії в G7
Арсений Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що розширення "Великої сімки" за рахунок Росії стане фатальною помилкою.

Про це йдеться у фейсбуці Яценюка.

"Торг «мовчазних поступок» навколо відновлення формату G8 без звільнення українських територій - це сигнал, що тактика умиротворення агресора може взяти гору над стратегією довгострокового миру в Європі", - вважає він.

На думку Яценюка, бажання досягти "швидких результатів" будь-якою ціною можуть призвести до катастрофи.

"Ми всі хочемо миру. Те, що переговори з Росією перебувають у мертвій точці, - це не провина України чи Заходу. Це провина і відповідальність Росії. Нове керівництво України дало зрозуміти, що вірить у шанс змінити позицію Кремля. П'ять останніх років нас добре навчили, що для миру мало доброї волі України і Заходу. Кремль розраховує використовувати цю добру волю, щоб завести нас у пастку фатальних помилок", - заявив експрем'єр.

Першою помилкою, на думку Яценюка, стане відмова від політики колективного тиску.

"Мовляв, вам, лідери Росії, ніхто не загрожує, вгамуєтеся. Кремль буде вдячний за такий підхід: бачите, тиск не працює. А якщо тиск не працює, то і відповідальності за злочини немає", - спрогнозував він.

Друга помилка - "покласти все на одну шахову дошку", тобто зв'язати стратегічне стримування агресора з його локальними і тактичними поступками.

"Ослаблення санкцій і міжнародної ізоляції Кремля має залежати не від декількох вимушених «хороших» жестів, а від припинення злочинів і відповідальності за них. З погляду України, це означає повернення окупованих територій, відшкодування наших великих втрат і збитків, повагу до нашого національного суверенітету і кордонів. Замість цього Росії дають зрозуміти - поступіться хоч у чомусь, і вам багато зарахується", - написав Яценюк.

Третя пастка, на думку експрем'єра, стосується України.

"Жодні політико-дипломатичні домовленості не повинні паралізувати міжнародну активність Києва і змусити мовчати. Після провалу Будапештського меморандуму і за відсутності будь-яких реальних гарантій безпеки Україна має лише кілька засобів боротьби з агресором. Це наша армія. Це наша активна дипломатична робота і єдність зі стратегічними партнерами на основі спільної прихильності до міжнародного права. Це внутрішня єдність національних політичних і громадських структур", - заявив він.

Нагадаємо, що за кілька днів до саміту G7 президент США Дональд Трамп заявив про необхідність розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що це буде можливо після припинення агресії РФ в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз повертати Росію в G7 було б завчасно.

Росію виключили зі складу G8 2014 року після анексії українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку в інших його членів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram