ГоловнаПолітика

Волкер заявив про готовність США приєднатися до Нормандського формату

"Якщо є потреба в ширшому форматі, звичайно, ми підключимося".

Волкер заявив про готовність США приєднатися до Нормандського формату
Курт Волкер
Фото: inforesist

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що в разі потреби США готові підключитися до переговорів стосовно ситуації на Донбасі.

Про це він заявив у коментарі BNS, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо є потреба в ширшому форматі, звичайно, ми підключимося. При цьому ми повністю підтримуємо Нормандський формат", - сказав Волкер.

Так він прокоментував пропозицію президента України Володимира Зеленського включити в Нормандську групу (Україна, Франція, Німеччина і Росія) ще й представників США і Великобританії.

"Як я завжди говорив, проблемою цих зустрічей є не формат, а політична воля Росії втілити свої зобов'язання згідно з Мінським угодами", - зазначив Волкер.

"Що б ви не робили для створення умов для реального миру і щоб Росія виконувала Мінські угоди, ми готові приєднатися і допомогти", - додав він.

Нагадаємо, 6 серпня російські бойовики порушили перемир'я на Донбасі, оголошене 21 липня, і відкрили вогонь з ручного протитанкового гранатомета по військових 36-ї бригади морської піхоти. У результаті обстрілу загинули четверо бійців.

Зеленський назвав цю подію завершенням "хлібного" перемир'я і наступного ранку подзвонив президенту РФ. Той заявив, що для деескалації конфлікту потрібен особливий статус для "ДНР" і "ЛНР".

7 серпня в телефонній розмові з президентом Франції Зеленський закликав лідерів країн Нормандської четвірки терміново зібратися для збереження мирного процесу, узгодження наступних кроків, спрямованих на остаточне вирішення конфлікту на Донбасі. Макрон сказав, що має намір зв'язатися з Путіним і Ангелою Меркель, щоб узгодити цю ініціативу.

Пізніше уряд Німеччини підтвердив свою готовність до активізації нормандського переговорного процесу.

15 серпня тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор розповів, що США зацікавилися пропозицією Зеленського розширити Нормандський формат. За його словами, Волкер почав вести переговори з цього питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram