ГоловнаПолітика

Росія і Україна домовилися про обмін за формулою "33 на 33", - ЗМІ

Український омбудсмен Людмила Денісова вже перебуває в Москві.

Росія і Україна домовилися про обмін за формулою "33 на 33", - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Росія і Україна близькі до завершення процесу обміну утримуваних громадян на території обох країн. За останніми даними, Москва і Київ обговорюють формулу обміну 33 на 33 людини, без обліку головного редактора українського "РИА Новости" Кирила Вишинського.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерело, знайоме з перебігом переговорів. Обговорення сценарію обміну за цією формулою виданню підтвердили два інших співрозмовники, що ознайомлені з деталями переговорного процесу з обох сторін.

Планується, що звільнення Вишинського буде проходити за особливою схемою, зазначив один зі співрозмовників, не уточнюючи, чи буде включений російський журналіст в цьому раунді обміну. Ще один співрозмовник, знайомий з перебігом переговорів, зазначив, що Москва не наполягає на обов'язковому обміні Вишинського - для Росії є принциповим факт його звільнення. Чи буде звільнений цього разу український режисер Олег Сенцов, співрозмовникам РБК сказати важко.

Україна дійсно очікує отримати 33 людини, розповіло ще одне джерело, близьке до переговорів. Про кількість російських громадян, які можуть повернутися в Москву, співрозмовник відповісти відмовився. Український адвокат Валентин Рибін заявив РБК, що його підзахисні Максим Одінцов і Олександр Баранов, а також Євген Мефьодов готуються до обміну.

Омбудсмен України Людмила Денісова вже перебуває в Росії, відзначили два джерела видання. Її російська колега Тетяна Москалькова перебуває у відпустці до понеділка, поки ніяких зустрічей з її участю не планується, сказав її прессекретар Олексій Зловедов. На питання, чи відомо йому про підготовку візиту Денісової в Москву, він відповів негативно.

У четвер прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив журналістам, що контакти представників Росії і України по обміну утримуваними особами є. Він також зазначив, що глави Росії і Франції Володимир Путін і Еммануель Макрон обговорювали проблему обміну утримуваних осіб в Росії і Україні, але без конкретних прізвищ.

Про те, що Росія і Україна обговорюють можливість обміну захоплених у полон силами ВМС РФ українських моряків, 15 липня заявив заступник голови російського МЗС Григорій Карасін. Росія "думає над цим", підкреслив він.

Тоді ж омбудсмени двох країн Тетяна Москалькова і Людмила Денісова обмінялися списками росіян і українців, що вже перебувають в російських і українських СІЗО та в'язницях.

19 липня Зеленський запропонував обміняти Сенцова на Вишинського в ролі першого кроку за обмінним процесом між країнами. Однак переговори сторін тоді так і не привели до якогось результату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram