ГоловнаПолітика

Кримськотатарського активіста Бекірова з СІЗО доставили в лікарню, - Денісова

Адвокати припускають, що Едема Бекірова переведуть під домашній арешт.

Кримськотатарського активіста Бекірова з СІЗО доставили в лікарню, - Денісова
Эдем Бекиров
Фото: UATV

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров з Сімферопольського СІЗО в окупованому Криму був доставлений в лікарню.

Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

"Адвокат Едема Бекірова повідомив, що сьогодні його підзахисний, який міститься в Сімферопольському СІЗО, був доставлений в лікарню ім. Семашка. Його оглянули ендокринолог, невролог, кардіолог, а також були взяті аналізи крові і сечі", - написала Денісова в фейсбуці.

Омбудсмен зазначила, що у вівторок, 27 серпня, очікується госпіталізація Бекірова в Республіканську лікарню неврології громадянського типу для подальшого стаціонарного обстеження, яке триватиме 7-8 днів.

"За результатами зазначених обстежень буде скликана лікарська комісія, яка повинна визначити, чи може він бути в умовах СІЗО. Сподіваюся, що за результатами обстежень Едему Бекірову буде надано необхідну медичну допомогу в повному обсязі, а також вдасться змінити запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт", - зазначила Людмила Денісова.

Також вона зазначила, що оскільки проведення цих обстежень ініціює уряд Російської Федерації, то можна говорити про виконання другого рішення Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо Едема Бекірова.

Адвокати кримськотатарського активіста припускають, що Едема Бекірова переведуть під домашній арешт, передає Крим.Реалії.

"Коли ми клопотали перед адміністрацією СІЗО про проведення повторного медичного висновку, то долучили свій, незалежний, медичний висновок. У ньому йдеться, що у Бекірова є хвороба в ділянці неврології, яка перешкоджає його утриманню в СІЗО. Ми висловлюємо обережний оптимізм, що після чергового обстеження, лікарі встановлять правильний діагноз і дадуть відповідний висновок (про неможливість утримання Бекірова в СІЗО - ред.)", - розповів Олексій Ладин.

На питання кореспондента, як захист розцінює ймовірність домашнього арешту для Бекірова, інший адвокат Іслям Веліляєв відповів, що "позитивно".

Нагадаємо, житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров був затриманий російськими окупантами на в'їзді в Крим 12 грудня 2018 року. Він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в окупованому Сімферополі.

11 червня 2019 року Європейський Суд з прав людини зобов'язав окупаційну владу Криму перевести політв'язня Бекірова в лікарню, але окупанти обмежилися переведенням його до медчастини СІЗО.

У кінці липня Бекіров заявив про намір розпочати голодування в разі переведення кримінальної справи в Красноперекопськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram