ГоловнаПолітика

Альтернативи "нормандського формату" переговорів щодо Донбасу не існує, - Путін

Однак існує низка питань, щодо яких необхідно домовитися.

Альтернативи "нормандського формату" переговорів щодо Донбасу не існує, - Путін
Фото: EPA/UPG

На зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном президент РФ Путін заявив, що альтернативи "нормандському формату" переговорів щодо Донбасу не існує, проте є низка питань, які потрібно вирішити перед організацією саміту. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я дійсно вважав і зараз вважаю, що будь-яка зустріч, в тому числі і зустріч в "нормандському форматі", повинна приводити до конкретних результатів. І, на мій погляд, потрібно домагатися того, про що ми домовлялися раніше, безумовно домагатися, йти до цієї мети", - сказав Путін.

Він підкреслив, що існує низка питань, щодо яких необхідно домовитися. "На мою думку, альтернативи "нормандського формату" не існує. І, безумовно, ми будемо його підтримувати", - зазначив Путін.

Президент РФ нагадав, що в 2016 році було досягнуто компромісу і фактично була видозмінена імплементація українського закону про особливий статус Донбасу.

Він зазначив, що тоді закон про особливий статус Донбасу був імплементований на тимчасовій основі в день голосування на місцевих виборах в Україні, а на постійній основі після підведення підсумків та підтвердження результатів виборів відповідними структурами ОБСЄ. "Ну так треба це зробити врешті решт, треба якось це оформити. Те ж саме стосується деяких інших питань, наприклад, питання, пов'язаного з амністією", - сказав Путін, говорячи про невирішені питання.

Путін заявив, що проінформує свого французького колегу Еммануеля Макрона про контакти з новим главою України Володимиром Зеленським, які вселяють певний оптимізм: "Тут є деякі речі, які можна обговорювати, які вселяють певний оптимізм".

Нагадаємо, 7 серпня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Еммануелем Макроном. Зеленський розповів йому про загибель чотирьох українських військових біля Павлополя і про свою розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. У відповідь лідер Франції погодився з необхідністю зустрічі лідерів "нормандської четвірки", щоб врегулювати конфлікт на Донбасі, який триває, незважаючи на перемир'я.

Сьогодні в рамках робочого візиту президент РФ Володимир Путін прилетів до Франції для зустрічі з її лідером Еммануелем Макроном. Лідер Франції заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією і Євросоюзом залежить від врегулювання української кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram