ГоловнаПолітика

Луценко забрав у НАБУ справу, пов'язану з компаніями одеського бізнесмена Альперіна

Бюро заявило, що генпрокурор зробив те, чого Альперін намагався домогтися хабарем.

Луценко забрав у НАБУ справу, пов'язану з компаніями одеського бізнесмена Альперіна
Фото: пресс-служба президента

Національне антикорупційне бюро звинуватило генерального прокурора Юрія Луценка у необґрунтованій зміні підслідності кримінального провадження, яке пов'язане з компаніями одеського бізнесмена Вадима Альперіна.

Про це йдеться на сайті НАБУ.

Справу за фактом зловживання посадовими особами митниць Державної фіскальної служби, які допомагали групі компаній Альперіна розмитнювати товари за заниженою ціною, розслідує НАБУ з жовтня 2017 року. За версією слідства, в результаті цих дій державі було завдано збитків у розмірі 170 млн гривень.

У рамках справи детективи НАБУ ініціювали накладення арешту на 450 млн гривень компаній-учасниць схеми.

У листопаді 2017 року Альперін запропонував детективам 800 тисяч доларів за передавання справи на розслідування в інший правоохоронний орган.

Його затримали за це і пізніше відправили під суд.

"За два роки розслідування детективи НАБУ провели необхідні слідчі дії для встановлення всіх обставин скоєння злочину і зібрали велику кількість доказів. Однак що ближче детективи підходили до фінішної прямої, то відвертішими були спроби усунення їх від цієї справи", - йдеться на сайті НАБУ.

Спочатку справу спробували передати в ДБР, а 15 серпня Луценко раптово віддав справу в Національну поліцію України.

"Виходить, Юрій Луценко врешті-решт зробив те, чого домагався пропозицією неправомірної вигоди детективам НАБУ кінцевий бенефіціар компаній, які фігурують у розслідуванні", - йдеться на сайті НАБУ.

Бюро заявило, що рішення Луценка ставить під загрозу можливість притягнення винних до кримінальної відповідальності, тому що всі зібрані детективами докази можуть бути визнані недійсними.

Нагадаємо, в липні 2019 року НАБУ звинуватило Луценка в незаконній зміні підслідності справи про заволодіння $20 млн державного Ощадбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram