ГоловнаПолітика

Рябошапка заявив про підготовку концепції перехідного правосуддя для окупованих територій

Робоча група при Зеленському підготує Стратегію реінтеграції.

Рябошапка заявив про підготовку концепції перехідного правосуддя для окупованих територій
Фото: пресс-служба президента

Робоча група з питань реінтеграції, яка входить до складу Комісії з питань правової реформи, буде розробляти концепцію перехідного правосуддя для окупованих територій Криму і Донбасу.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента України Руслан Рябошапка за підсумками зустрічі з керівником групи Антоном Кориневичем і прокурором АР Крим Гюндузом Мамедовим.

"[Ми] обговорювали пріоритетні напрямки роботи цієї групи в розробці правових засад повернення частини Донецької і Луганської областей та АР Крим під контроль України. Серед основних ідей - необхідність розробки Стратегії реінтеграції окупованих територій з планом дій, який регулярно переглядали б", - написав Рябошапка у фейсбуці.

"З метою відновлення миру і нормального життя на окупованих територіях, усунення порушень прав наших громадян, притягнення до відповідальності за скоєні злочини, відшкодування збитків буде підготовлено концепцію перехідного правосуддя, імплементовано норми і принципи міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права. Крім того, один із пріоритетів - нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому", - заявив заступник голови ОПУ.

За його словами, через відсутність національного досвіду постконфліктного врегулювання робоча група буде орієнтуватися на міжнародну практику.

Перший пакет законодавчих ініціатив збираються підготувати до кінця 2019 року.

Нагадаємо, що в робочу груп з приводу реінтеграції увійшли десять осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram