ГоловнаПолітика

Суд зобов'язав НАБУ відкрити проти Луценка справу про можливе зловживання владою

Першу скаргу подали в жовтні 2018 року.

Суд зобов'язав НАБУ відкрити проти Луценка справу про можливе зловживання владою
Фото: EPA/UPG

Солом'янський районний суд Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) зареєструвати кримінальне провадження за фактом можливих зловживань владою або службовим становищем генпрокурором Юрієм Луценком. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як зазначено в рішенні Солом'янського райсуду від 5 серпня, текст якого розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень, слідчий суддя Максим Вишняк розглянув скаргу Особи-1 на бездіяльність директора НАБУ (невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань).

Скарга полягала в тому, що 13 жовтня 2018 року Особа-1 звернулася із заявою про кримінальні правопорушення до голови Верховної Ради Андрія Парубія про вчинення генеральним прокурором кримінального злочину, передбаченого ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

1 лютого 2019 року відповідне звернення надійшло в НАБУ з комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, проте відомості про скоєне кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені.

Особа-1 просила суд скасувати рішення директора НАБУ про відмову виконати вимоги ст. 214 КПК України під час отримання заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та зобов'язати директора НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань зазначені відомості.

Слідчий суддя Вишняк постановив задовольнити скаргу заявника частково.

"Зобов'язати службову особу Національного антикорупційного бюро України, до компетенції якого входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше ніж через 24 годин після отримання копії ухвали, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, зазначені у представленому Особою-1 зверненні ... від 13.10. 2018 р." - сказано в ухвалі суду.

Нагадаємо, наприкінці липня 2019 року керівник групи прокурорів Генпрокуратури у справі про закупівлю Міністерством оборони бракованих бронежилетів Микола Середа заявив, що генпрокурор Юрій Луценко незаконно втручався у розслідування цієї справи і давав вказівки.

"17 липня Луценко дав незаконну вказівку про призначення іншої експертизи в іншій експертній установі в цій справі ... мені було висунуто ультиматум - або ви приймаєте таке рішення, або будете звільнені", - сказав Середа. Він також повідомив, що в рамках розслідування встановлено, що Міноборони планувало закупити 20 тис. бронежилетів, хоча потреби в цьому не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram