ГоловнаПолітика

Член місії ОБСЄ, який бажав смерті "укропам", покинув територію України, - МЗС

ОБСЄ вжила заходи щодо громадянина РФ Алексєєва.

Член місії ОБСЄ, який бажав смерті "укропам", покинув територію України, - МЗС
Фото: 112.ua

Спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, російський громадянин Микола Алексєєв, який у соцмережах агресивно висловлювався у бік України і висловлював підтримку російського вторгнення на Донбас, покинув територію держави.

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України у відповідь на запит Радіо Свобода.

"МЗС України було порушено питання про зухвалу антиукраїнську риторику М. Алексєєва перед СММ ОБСЄ. Главою місії було вжито відповідних заходів, а М. Алексєєв покинув територію України", - йдеться у листі відомства.

Водночас МЗС нагадало, що відповідно до міжнародних угод, у членів місії ОБСЄ є дипломатичні картки, тому вони користуються дипломатичним імунітетом.

"Відповідно до пункту 2 статті 5 Меморандуму «Привілеї та імунітети Місії та її персоналу», місія і її члени, які є посадовими особами ОБСЄ, користуються на території України таким самим статусом, правами, привілеями та імунітетами, які надаються урядом дипломатичним представництвам, дипломатичним агентам, акредитованим в Україні, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року... Згідно з пунктом 2 статті 8 Меморандуму «Візи та дипломатичні картки і номерні знаки», уряд України видає дипломатичні картки усім членам Місії, які є посадовими особами ОБСЄ. Дипломатична карта Миколі Алексєєву була видана на підставі офіційного звернення (вербальна нота Місії від 3 травня 2019 року)", - зазначили у відомстві.

9 серпня телеканал "1+1" оприлюднив матеріал про члена СММ ОБСЄ, громадянина Росії Миколу Алексєєва. Журналісти встановили, що Алексєєв висловлював у соцмережах антиукраїнські, агресивні погляди, закликав до насильства, підтримував сторону російських гібридних сил на Донбасі.

В ОБСЄ заявили, що організація "вжила заходів" щодо члена місії, який бажав смерті "укропам". Жодних інших подробиць представництво ОБСЄ не вказало.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram