ГоловнаПолітика

Колишній політв'язень Стешенко розповів про тортури у ФСБ

"Душили кульками, роздягали, били струмом, обливали водою".

Колишній політв'язень Стешенко розповів про тортури у ФСБ
Фото: kh.suspilne.media

Мешканець Харкова Олександр Стешенко, якому на цьому тижні вдалося покинути Крим після більш ніж річного ув'язнення, розповів, що його катували у ФСБ.

В інтерв'ю "Крим.Реалії" він зізнався, що під тортурами був змушений оговорити невідомих йому людей.

Від Стешенка вимагали зізнання у підпалі будинку підконтрольного Росії муфтія Криму Еміралі Аблаєва. Російські силовики стверджують, що нібито припинили у Криму діяльність "екстремістської групи", створеної помічником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим, до складу якої "окрім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков".

"Те, що було сказано мною там - це все фантазії ФСБ. Я не підпалював цей будинок, ніколи не зустрічав ані Велієва Ерола, ані Олександра Третьякова, я обмовив цих людей. Мені говорили, кого треба назвати. Мене душили кульками, роздягали, били струмом, обливали водою, катували, примушували це сказати. Нестерпно було, довелося сказати те, що вони хотіли", - сказав Стешенко.

"У ФСБ я провів три місяці, з 24 квітня по 26 липня. Я не знаю, де знаходився, це був якийсь підвал, вогкість, лежав один матрац на підлозі, я був пристебнутий наручниками, а до наручників була пристебнута гиря вагою у 24 кілограми. Найважче було - перенести тортури, поки не записали відео, мучили кожен день", - розповів колишній політв'язень.

Нагадаємо, ФСБ заявила, що у квітні 2018 року затримала Стешенка "при в'їзді на територію Криму, куди він був направлений для підготовки і здійснення провокацій". Велієву та Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, вони оголошені у федеральний розшук.

6 серпня 2019 року харків'янин Олександр Стешенко вийшов на свободу і повернувся до Харкова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram