ГоловнаПолітика

Суд звільнив від покарання полковника, який наказав розігнати харківський майдан

Минули усі терміни давності.

Суд звільнив від покарання полковника, який наказав розігнати харківський майдан
Фото: mediaport.ua

Червонозаводський районний суд Харкова звільнив від покарання колишнього заступника Харківського міськуправління міліції Олександра Гапуру, який у лютому 2014 року наказав розігнати харківський Євромайдан.

Про це йдеться у рішенні суду від 14 травня. Воно було оприлюднено у реєстрі 27 червня і, як зазнача "МедіаПорт", уже набуло чинності.

19 лютого 2014 року у Харкові на площі Повстання проходив пікет з вимогою не відправляти курсантів на розгін київського майдану. На початку мітингу кілька людей у балаклавах закрили вхід до Академії внутрішніх військ сміттєвими баками і невдовзі втекли. Гапура знаходився на місці і бачив, що інші учасники мітингу, серед яких були молоді жінки і люди похилого віку, які не були озброєні і не мали наміру і можливості завдати шкоди або чинити опір спецпризначенцям. Незважаючи на це він віддав наказ на розгін, який було виконано із застосуванням сили і спецзасобів.

Після цього при потуранні Гапур "тітушки" з битами у салатових жилетах напали на журналістів, які висвітлювали події на площі Повстання. Жодного з "тітушок" не затримали, натомість в міліцію доставили 12 неозброєних мітингувальників, на яких склали адміністративні протоколи.

Гапуру звинувачували за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), проте від кримінальної відповідальності його звільнили у зв'язку із закінченням терміну давності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram