ГоловнаПолітика

Політв'язня Клиха етапували до в'язниці Верхньоуральська, - правозахисниця

7 серпня виповнюється 5 років з часу ув'язнення Станіслава Клиха.

Політв'язня Клиха етапували до в'язниці Верхньоуральська, - правозахисниця
Фото: фейсбук/Tatiana Shchur

Українського політв'язня Станіслава Клиха етапували з лікувально-виправної установи №3 Челябінська до в'язниці Верхньоуральська.

Про це повідомила російська правозахисниця Тетяна Щур.

"20 липня 2019 року мама Стаса востаннє говорила з сином. Під час наступного дзвінка їй відповіли, що він вибув з в'язниці в Челябінську тюремну в лікарню чи то з гіпертонічною кризою, чи то з обструктивним бронхітом...", - написала вона у фейсбуці.

За словами Тетяни Щур, цю дію російських правоохоронців спочатку розцінили, як догляд за політв'язнем напередодні можливого обміну.

"Але ось ми дізнаємося, що засуджений Клих етапований з ЛІУ-3 м Челябінська в Т-1 м Верхньоуральськ ще 30 липня! Тобто назад – в тюрму! А мамі кажуть, що його там сьогодні ще немає. А де він? Ніхто не намагається навіть пояснювати: у в'язниці знову змінився начальник. Вже третій за час перебування там Стаса", - додала правозахисниця.

Тетяна Щур нагадала, що 7 серпня виповнюється 5 років з часу ув'язнення Станіслава Клиха.

Російська влада звинуватила Клиха в участі в бойових діях проти російської армії під час першої чеченської війни взимку 1994-1995 років і у вбивстві російських солдатів. Також у цій справі проходить ще один український політв'язень - Микола Карпюк. Клих відкидає звинувачення, а його рідні наполягають, що він ніколи не був у Чечні.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив Клиха до 20 років позбавлення волі.У жовтні того самого року Верховний суд Росії відхилив апеляцію його захисту на вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram