ГоловнаПолітика

Медіаспільнота застерегла команду Зеленського від навмисних провокацій проти ЗМІ

"Готовність влади поширювати дезінформацію - тривожний дзвінок".

Медіаспільнота застерегла команду Зеленського від навмисних провокацій проти ЗМІ
Андрей Богдан
Фото: Анна Стешенко

Медіарух "Медіа за усвідомлені вибір" засудив провокацію Офісу президента про відставку голови ОПУ Андрія Богдана і застеріг представників нової влади від навмисної дезінформації, спрямованої проти ЗМІ. Про це сказано в заяві руху, опублікованій у "Детектор Медіа".

"Готовність нової влади поширювати дезінформацію - тривожний дзвінок, який вимагає від журналістів не забувати про ретельну перевірку заяв і жорсткого контролю дій політиків", - сказано в заяві.

Медіарух вважає: заява голови ОПУ, що владі не потрібні журналісти для спілкування з виборцями, свідчить про недалекоглядність і нерозуміння ролі та функцій медіа в суспільстві.

"Представники Офісу президента свідомо сприяли поширенню неправдивої новини: передали копію заяви одночасно декільком журналістам і впродовж доби не підтверджували і не спростовували її достовірність. Отже, йдеться про цілеспрямовану провокацію проти засобів масової інформації. Ми вважаємо неприпустимою ситуацію, коли державні службовці та політики свідомо поширюють неправдиву інформацію, підриваючи довіру суспільства до ЗМІ. Особливе занепокоєння викликає реакція голови держави Володимира Зеленського, який не визнав некоректність дій своїх підлеглих", - сказано в заяві.

"Ми вважаємо маніпулятивним протиставлення безпосереднього спілкування політиків з громадянами через соціальні мережі і "опосередкованої" комунікації через ЗМІ. І те, і інше - необхідні складові прозорості політичної діяльності. Контролювати політиків, ставити їм запитання, в тому числі і незручні, і домагатися відповіді - одне з головних завдань засобів масової інформації, а влада, своєю чергою, повинна бути відкритою до медіа", - сказано в заяві.

Автори звернення закликали журналістів відмовитися від непублічних стосунків з політикам на основі взаємних послуг і перейти до прозорої співпраці та перевірки фактів, а також неухильного дотримання професійних стандартів.

Нагадаємо, рух "Медіа за усвідомлений вибір" створено в лютому 2019 року, він об'єднує провідні українські ЗМІ і медійні та громадські організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram