ГоловнаПолітика

Кличко просить НАБУ порушити справу через заяви Богдана про пропозицію йому $20 млн хабара

"Сподіваюся, що пан Богдан сприятиме розслідуванню. Якщо, звісно, керівник Офісу президента України, сказав правду".

Кличко просить НАБУ порушити справу через заяви Богдана про пропозицію йому $20 млн хабара
Виталий Кличко
Фото: interfax.com.ua

Мер Києва, голова Київської міської держадміністрації Віталій Кличко звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням порушити кримінальну справу за заявою голови Офісу президента Андрія Богдана про пропозицію йому 20 млн доларів хабара.

Про це повідомляють на сайті Кличка.

"30 липня на пресконференції керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявив ЗМІ, що йому в розмові пропонували 20 мільйонів доларів хабара. І, нібито, ця розмова була здійснена в інтересах Київського міського голови, тобто в моїх інтересах. Я не уповноважував жодної особи на подібні «переговори»! А такі висловлювання пана Богдана, який є керівником Офісу президента України, підлягають перевірці в рамках досудового розслідування, оскільки можуть свідчити про вчинення кримінальних злочинів", - підкреслив Кличко.

"Якщо хтось до когось звертався, потрібно встановити хто, від чийого імені і з якою пропозицією. А також - з'ясувати, чи отримала посадова особа неправомірну вигоду. Після цього слідчі повинні або оголосити підозри встановленим особам, або я буду вимагати від пана Богдана вибачень за поширення неправдивої інформації", - додав мер.

Кличко також зазначив, що наслідком подібних заяв має бути не тільки оприлюднення їх на пресконференціях.

"Переконаний, що в НАБУ є всі можливості розслідувати оприлюднену інформацію та встановити істину в цій справі. І, сподіваюся, пан Богдан сприятиме розслідуванню. Якщо, звісно, керівник Офісу президента України сказав журналістам правду", - сказав голова КМДА.

Нагадаємо, 30 липня, Богдан заявив на пресконференції, що йому пропонували $20 млн за те, щоб Віталій Кличко залишився головою КМДА. Столичний мер назвав заяву Богдана "підбіркою пліток і маніпулятивних домислів" і порадив, якщо йому й справді пропонували хабар, - звернутися до правоохоронних органів.

Раніше Богдан пригрозив Кличкові поділом посад мера Києва і голови КМДА. Голова КМДА має реальну виконавчу владу в Києві, тоді як мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна регіоналам парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в столиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram