ГоловнаПолітика

Суд призначив експертизу відеоролика, де Україну показали без Криму

Ролик виробництва Мінінформполітики транслювали в аеропорту "Бориспіль".

Суд призначив експертизу відеоролика, де Україну показали без Криму
Фото: npu.gov.ua

Шевченківський районний суд Києва на вимогу Служби безпеки України призначив експертизу відеоролика, де карту України показали без окупованого Росією Криму. Йдеться про відео, створене Мінінформполітики і показане в аеропорту "Бориспіль".

Незважаючи на те, що кримінальне провадження розслідують з 29 квітня, клопотання про призначення лінгвістичної експертизи слідчі СБУ подали тільки на початку липня.

У матеріалах клопотання зазначено, що ролик завантажено на сайт Міністерства інформполітики України, він пропонує глядачеві під час перебування за кордоном брати участь у популяризації України в усьому світі, поширювати бренд країни UKRAINE NOW і інше.

На 48 секунді відеоролика під час слів "Запам'ятайте, право чути рідну мову не зникає, коли ви перетинаєте кордон" з'являється графічне зображення країн світу з їхніми межами. На карті зображено територію України з прапором України, проте без території Криму.

На вимогу СБУ суд призначив судову лінгвістичну експертизу для визначення, чи містить відеоролик публічні заклики до зміни меж території або державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у лютому-березні 2014 року після перемоги Революції гідності в Києві. На початку березня Google почав показувати Крим як російську територію для користувачів із РФ. У зв'язку із цим посол України в США Валерій Чалий закликав американську корпорацію Google Inc. не поширювати дезінформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram