ГоловнаПолітика

Суд заарештував танкер, яким Росія блокувала Керченську протоку

Обшук і вилучення документів були проведені законно.

Суд заарештував російський танкер NIKA SPIRIT (він же NEYMA), який блокував прохід через Керченську протоку для українських кораблів. Також суд заарештував вилучені під час обшуку документи.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці у фейсбуці.

Фото: facebook/Анатолій Матіос

Фото: facebook/Анатолій Матіос

Матіос зазначив, що російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію про те, що українські правоохоронці нібито не мали права проводити обшук на танкері без дозволу консула Росії.

"Пояснюю - судно після проходження ним прикордонного та митного контролю на території України, вважається таким, що має відкритий кордон. Ми це зробили законно. Крапка", - написав Матіос, уточнивши, що в такому разі дозволу дипломатів не потрібно.

Нагадаємо, 25 липня Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці. Російський танкер зайшов у порт Ізмаїл під новою назвою NIKA SPIRIT. На судні провели обшук для встановленні фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіопереговорів під час конфлікту, бортових журналів. Також допитали членів екіпажу й вилучили документи, необхідні для встановлення істини у провадженні.

Росія відразу відреагувала на затримання і заявила, що "з'ясовує обставини події для вжиття адекватних заходів".

Пізніше в СБУ заявили, що екіпаж судна не порушував норм Морського права і законів України, тому підстав для затримання російських моряків встановлено не було. 26 липня моряки повернулися додому.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram