ГоловнаПолітика

Богдан заявив, що йому пропонували $20 млн за те, щоб Кличко залишився головою КМДА

"Він великий спортсмен, гордість України. Але він втратив контроль над ситуацією в місті".

Фото: president.gov.ua

Голова Офісу президента Андрій Богдан заявив, що йому пропонували $20 млн за те, щоб Віталій Кличко залишився головою Київської міськадміністрації.

Про це він розповів на брифінгу у вівторок.

"Я його [Кличка] особисто шість разів - на кожній зустрічі тричі - просив відмовитися від інституту "смотрящих" у Києві, відійти від корупційних схем і стати народним мером. Він великий спортсмен, гордість України, людина, ім'я якої знає весь світ. Але він втратив контроль над ситуацією в місті протягом п'яти років. Мер Києва Віталій Кличко підтвердив мені, що дійсно - це його слова - він не контролює Київську міську раду, де є два-три "смотрящих". Якщо він не буде знаходити з ними компроміс, у нього не буде більшості в Київраді. Він підкреслив, що не причетний до корупції і розкрадань; він розуміє, що відбувається щось не те, але вдіяти із цим нічого не може", - заявив Богдан.

Голова ОПУ стверджує, що кілька днів тому на нього вийшов адвокат одного із цих "смотрящих" і запропонував хабар.

"Робота з місцевим бюджетом Київської ради дозволяє їм отримувати 40 млн доларів на рік. Він попросив не чіпати голову Київської міськадміністрації і запропонував цей бюджет поділити навпіл", - сказав Богдан.

Він визнав, що не має документальних підтверджень цих слів, але все одно має намір повідомити про це в правоохоронні органи.

Богдан підкреслив, що президент має право звільнити Кличка з посади голови КМДА і призначити на цю посаду іншу людину, незважаючи на рішення Конституційного Суду від 2003 року.

"25 червня 2014 року пан Порошенко підписав указ про звільнення Бондаренка Володимира Дмитровича з посади голови Київської міськадміністрації. Цей указ заснований на поданні Кабінету Міністрів України з посиланням на статтю 118 Конституції України та ч.2 ст.8 закону України про місцеві державні адміністрацій. Того ж дня пан Порошенко, виконуючи віденські угоди, призначив пана Кличка головою Київської міської державної адміністрації", - нагадав Богдан.

Стаття Конституції, на яку посилаються обидва укази, передбачає, що голови місцевих адміністрацій призначаються і звільняються президентом за поданням Кабінету Міністрів. Стаття закону - про те, що голови місцевих адміністрацій призначаються на строк повноважень президента.

Тому, сказав Богдан, він написав Кабміну нагадування про необхідність внести подання на звільнення Кличка.

"Пан Кличко протестує проти тієї ж процедури, згідно з якою він був призначений. Ті статті Конституції і закони України, які були використані під час його призначення, в цьому випадку йому вже не подобаються. Дивне ставлення до чинного законодавства. Коли ти використовуєш ці статті, тобі можна, а коли їх використовує президент проти тебе, вони вже не подобаються", - сказав Богдан.

Голова ОПУ також нагадав Кличкові про політичну відповідальність як голови партії "Блок Петра Порошенка - Солідарність". "Оскільки його партія програла вибори, його кандидат у президенти програв вибори, було б логічно подати у відставку. Тому що це все-такі його політична діяльність", - сказав Богдан.

Нагадаємо, голова КМДА має реальну виконавчу владу в Києві, тоді як мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

2003 року Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати особа, яку обрали київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не того, за кого проголосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram