ГоловнаПолітика

Євросоюз визнав затримання на мітингу у Москві порушенням конституційних прав

Количество задержанных превысило 1300.

Євросоюз визнав затримання на мітингу у Москві порушенням конституційних прав
Фото: EPA/UPG

Затримання на несанкціонованому мітингу у Москві порушують права на свободу слова і зборів. Про це йдеться у заяві прессекретаря верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Майї Косьянчич.

"Затримання та неадекватне застосування сили до мирних протестувальників, що послідували за серією арештів і рейдів проти опозиційних політиків, проведених в останні дні, ще раз підривають фундаментальні права на свободу слова, зібрань і об'єднань. Ці фундаментальні права закріплені у російській Конституції, і ми очікуємо, що вони будуть захищені"- йдеться у повідомленні.

У Євросоюзі очікують, що Росія під час регіональних виборів у вересні дотримуватиметься зобов'язань, даних у рамках ОБСЄ та інших міжнародних організацій, додала Косьянчич.

За даними ресурсу "ОВД-Інфо" на ранок неділі, під час акції опозиції були затримані майже 1388 осіб. Видання пише, що це рекордна за останні сім років кількість затриманих під час акції в Росії.

"За результатами розгляду щодо них будуть прийняті рішення відповідно до закону", - заявили у поліції Москви.

Нова акція протесту намічена на 3 серпня.

Нагадаємо, 27 липня у центрі Москви пройшла неузгоджена акція опозиції. Її учасники вимагали зареєструвати незалежних політиків кандидатами на вибори у Мосміськдуму.

Перед початком акції поліція затримала незареєстрованих кандидатів у Мосміськдуму Івана Жданова, Дмитра Гудкова, Юлію Галяміну, Любов Соболь, Іллю Яшина. Щодо Жданова, Соболь і Яшина були складені протоколи за ч. 2 ст. 20.2 КоАП РФ (організація або проведення публічного заходу без подачі в установленому порядку повідомлення про його проведення). Їх у суботу затримували двічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram