ГоловнаПолітика

Трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" відправили до психіатричної лікарні, - адвокат

Адвокат назвав це формою каральної психіатрії.

Трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" відправили до психіатричної лікарні, - адвокат
Эскендер Абдулганиев, Рустем Эмирусеинов, Арсен Абхаиров.
Фото: facebook/Крымская солидарность

Учора, 25 липня, трьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" помістили в психіатричну лікарню. Про це повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає "Крим.Реалії".

Він уточнив, що не потрапив у слідчий ізолятор до свого підзахисного Арсена Абхаїрова і пішов у психіатричну лікарню, оскільки нещодавно його ознайомили з постановою стаціонарної експертизи. Крім Арсена Абхаїрова, в психлікарні перебувають Рустем Емірусеїнов і Ескендер Абдулганієв.

Адвокат додав, що його підзахисний "почувається нормально", однак підкреслює, що "утримання в психіатричній лікарні його принижує". Семедляєв назвав це формою каральної психіатрії.

"Через те, що хлопці відмовляються співпрацювати зі слідством, не зізнаються в інкримінованому їм злочині і не вважають себе терористами, вони зазнають такої форми тиску, як утримання в психіатричній лікарні", - наголосив адвокат.

Росія поки що ніяк не прокоментувала інформацію про відправлення фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" у лікарню для душевнохворих.

Нагадаємо, в 2016 році російська влада почала переслідувати учасників релігійного руху "Хізб ут-Тахрір" в окупованому Росією Криму. Цей рух заборонений у Росії як терористичний, але не заборонений в Україні.

Четверо жителів Севастополя вже засуджені до різних термінів позбавлення волі. "Організатор" осередку Руслан Зейтуллаєв отримав дванадцять років колонії суворого режиму, інші - по п'ять років колонії загального режиму.

18 червня Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова виніс вирок п'ятьом кримським татарам у рамках цієї справи.

Теймура Абдуллаєва засуджено до 17 років суворого режиму з обмеженням волі на термін 1 рік 6 місяців, Узеїра Абдуллаєва - 13 років, Айдера Саледінова - 12 років, Рустема Ісмаїлова - 14 років, Еміля Джемаденова - 12 років.

Після оскарження цього рішення фігурантам цинічно пом'якшили термін ув'язнення всього на три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram