ГоловнаПолітика

Луценко незаконно втручався у справу з бракованими бронежилетами, - прокурор ГПУ

"Або ви приймаєте таке рішення, або будете звільнені".

Луценко незаконно втручався у справу з бракованими бронежилетами, - прокурор ГПУ
Фото: Макс Требухов

Керівник групи прокурорів Генпрокуратури у справі про закупівлю Міністерством оборони бракованих бронежилетів Микола Середа вважає, що генпрокурор Юрій Луценко незаконно втручався в розслідування справи і давав вказівки.

Про це Середа заявив на брифінгу, передають "Українські Новини".

"Не всі посадові особи готові виконувати запит суспільства і вказівки президента в цій справі. 17 липня Луценко дав незаконну вказівку про призначення іншої експертизи в іншу експертну установу з приводу цієї справи... мені було висунуто ультиматум - або ви приймаєте таке рішення, або будете звільнені. Ця вказівка - незаконна, я її не виконував", - сказав він.

За словами прокурора, підстав для проведення іншої експертизи в іншому закладі в цій справі немає.

Середа повідомив, що в рамках розслідування встановлено, що Міноборони планувало закупити 20 тис. бронежилетів, хоча потреби в цьому не було. "На складах була необхідна кількість бронежилетів цього ж класу. Чому було прийнято рішення про закупівлю Міноборони цих бронежилетів, ніхто не може пояснити", - зазначив він.

Середа зазначив, що балістичним характеристикам ці бронежилети не відповідають.

"В умовах дощу тканина пробивалася. Встановлено, що виробник використовував у бронежилетах набагато менше шарів тканини, ніж повинно бути. У квітні було поставлено 4 тис. бронежилетів. Насправді вони не відповідали технічним умовам. Пластини були неякісні", - повідомив прокурор.

Середа підкреслив, що браковані бронежилети були прийняті на склади Міноборони під тиском заступника міністра оборони, прізвище якого він не уточнив. Усього, за його словами, було поставлено 11 тис. неякісних бронежилетів. Потім, щоб приховати злочин, чиновники дали вказівки виробникові провести випробування бронежилетів, і нові випробування нібито показали, що нова партія вже була якісною.

Нагадаємо, раніше Держбюро розслідувань оприлюднило записи прослуховування у справі про неякісні бронежилети, з яких стало відомо: чиновники Міноборони знали, що бронежилети прострілюються.

Наприкінці червня ДБР провело близько 40 обшуків у кримінальному провадженні про закупівлі Міністерством оборони військового майна за завищеними цінами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram