ГоловнаПолітика

Окупаційна влада Сімферополя знищила єдиний храм ПЦУ

За відсутності архієпископа Климента будівлю розграбували.

У Сімферополі окупаційна влада знищила храм Православної церкви України - Кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Про це заявив архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент, повідомляє "Крим.Реалії".

Окупаційний суд півострова постановив звільнити приміщення храму на користь "Міністерства майнових і земельних відносин" Криму. За відсутності архієпископа, який вирушив за кордон, у приміщеннях храму почали "ремонт". 

"Згідно з рішенням суду у 2017 році, було вилучено 110 квадратних метрів площі першого поверху. Вона була опечатана і перебувала під замком. Але водночас було описано і зберігалося церковне майно: крісла, ікони, меблі, килими, посуд, столи, столові прибори. Зараз це все розграбовано і поламано. Частину речей я побачив на вулиці на звалищі. Де поділися інші речі - я не знаю", - розповів Климент.

Нагадаємо, храм святих Володимира і Ольги у Сімферополі був головним храмом УПЦ КП на півострові, який після створення ПЦУ перейшов до її підпорядкування. Він розташований у будівлі, яка раніше належала військовому училищу. Свого часу УПЦ КП уклала договір про оренду приміщення на 49 років за номінальну плату в одну гривню на рік.

Роботу собору вже блокувала виконавча служба Росії у серпні 2017 року. Тоді російські силовики заявили, що виконували рішення суду про передачу першого поверху будівлі, де розташований храм, у державну власність.

Раніше архієпископ Климент неодноразово виступав на захист українських політв'язнів у Росії, а також звертався до Путіна з проханням звільнити Олега Сенцова, Володмира Балуха та інших політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram