ГоловнаПолітика

Офіс президента просить Кабмін внести подання на звільнення Кличка

"Голови місцевих адміністрацій повинні скласти повноваження перед новообраним президентом".

Офіс президента просить Кабмін внести подання на звільнення Кличка
Виталий Кличко
Фото: kievpravda.com

Офіс президента звернувся до Кабінету Міністрів з проханням внести подання на звільнення голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на поінформовані джерела.

Як розповіло джерело, звернення пов'язане з тим, що голови місцевих адміністрацій повинні скласти повноваження перед новообраним президентом.

"Кабмін вніс подання на всіх губернаторів, а на голову КМДА - ні. Тепер їм надіслали відповідне звернення. Але голова КМДА може бути і перепризначений", - розповів співрозмовник.

Прессекретар прем'єр-міністра Василь Рябчук підтвердив отримання такого листа від Офісу президента. Він також сказав, що документ опрацьовуватимуть в установленому законом порядку.

Нагадаємо, раніше голова Офісу президента Андрій Богдан пригрозив Кличкові розділенням посад мера Києва і голови КМДА. Голова КМДА має реальну виконавчу владу в Києві, тоді як мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак, коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна регіоналам парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. В результаті в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014-го мером Києва було обрано Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА. Це було частиною знаменитих віденських домовленостей між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram