ГоловнаПолітика

Прокурори США використовували неправдиві докази у справі Фірташа, - розслідування The Hill

Запит Мін'юсту США на екстрадицію Фірташа ґрунтується на "помилковому і такому, що вводить в оману," документі, - розслідування.

Прокурори США використовували неправдиві докази у справі Фірташа, - розслідування The Hill
Дмитрий Фирташ
Фото: delo.ua

У запиті на екстрадицію Дмитра Фірташа Мін'юст США використовував неправдиві докази. Про це пише журналіст-розслідувач Джон Соломон в американському виданні The Hill.

У статті "Як пропозиція олігархові від помічника спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсмана може бумерангом ударити по Міністерству юстиції" автор розкриває деталі матеріалів, які адвокати Фірташа напередодні надали австрійському суду як докази ймовірних прокурорських правопорушень.

За інформацією видання, ключовий документ, представлений австрійській владі Міністерством юстиції США на підтримку екстрадиції, був представлений як отриманий з корпоративних документів Фірташа й нібито містив докази того, що він санкціонував схему, за якою давалися хабарі в Індії.

"Фактично документ був створений консалтинговою фірмою McKinsey як частина гіпотетичної презентації з етики для Boeing Co., і він не мав жодного стосунку до фірми Фірташа", - пише The Hill.

Автор матеріалу вказує, що в новому клопотанні, яке захист Дмитра Фірташа скерував до суду, добиваючись відновлення справи, є офіційна заява McKinsey про те, що консалтингова компанія не знала про жодну схему хабарництва Фірташа, а використані в PowerPoint фрази "хабарництво" ніколи не виходили від Фірташа або його компанії, а було гіпотетичним "припущенням McKinsey про стандарти ділової практики в Індії".

"Юристи Фірташа зі США повідомили мені, що 2017 року попереджали Вайсмана про неправдиве тлумачення Мін'юстом документа McKinsey, але він не надав значення їхньому занепокоєнню та відмовився попередити про це австрійський суд. Документ так і не був відкликаний як доказ, навіть після того, як у грудні минулого року New York Times опублікувала статтю, яка ставить під сумнів його обґрунтованість", - пише автор The Hill.

"Надання помилкового і такого, що вводить в оману, документа іноземній державі та її судам для рішення про екстрадицію не тільки неетично, а й призводить до зловживання довірою, яка потрібна для процесу, у якому судові системи покладаються тільки на документи для ухвалення рішення", - цитує адвокатів Фірташа The Hill.

"Відмова Міністерства юстиції виключити документ після того, як конкретно цей документ був визнаний помилковим і таким, що вводить в оману, є кричущим порушенням законів США та міжнародного права", - резюмує автор матеріалу.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram