ГоловнаПолітика

Свідки звинувачення у справі Фірташа відмовилися від своїх показань, - розслідування The Hill

Свідки звинувачення у справі Фірташа відмовилися від своїх показань, - розслідування The Hill
Дмитрий Фирташ
Фото: apostrophe.ua

Після декількох років судових розглядів Міністерство юстиції США домоглося в Австрії рішення про екстрадицію бізнесмена Дмитра Фірташа в Чикаго. Але потім його команда юристів негласно представила нові докази, після чого і австрійські чиновники несподівано змінили курс справи й ухвалили рішення про тривалу затримку у видачі.

Про це пише американське видання The Hill у статті "Як пропозиція олігархові від помічника спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсмана може бумерангом вдарити по Міністерству юстиції", текст якої повністю подає LB.ua.

"У цьому новому клопотанні стверджується, що два ключові свідки, які підтверджують нібито факт хабара з боку Фірташа і яких цитує Міністерство юстиції у своїй вимозі про екстрадицію, відтоді зреклися своїх показань, заявивши, що ФБР грубо перекрутило їхні слова і натиснуло на них, щоб вони підписали свої свідчення", - пише автор The Hill Джон Соломон.

Згідно з клопотанням, поданим в австрійський суд, яке є у журналіста, один свідок стверджує, що його заява в ФБР від 2012 року була "попередньо написана владою США" і містить "суттєві неточності по суті", включаючи те, що він ніколи не використовував терміни "хабарництво або хабар", як стверджував Мін'юст.

"Цей свідок також стверджує, що підписав заяву 2012 року тільки тому, що ФБР "надмірно натиснуло" на нього, зокрема погрожувало вилучити його паспорт і не дати йому повернутися додому в Індію", - цитує записку журналіст.

Цей свідок відмовився від своїх показань влітку 2017 року, коли перший заступник спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсман звернувся до команди Фірташа зі своєю пропозицією про угоду, в рамках якої українському бізнесменові запропонували дати свідчення на Дональда Трампа в обмін на закриття справи у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram