ГоловнаПолітика

Міжнародні спостерігачі занепокоєні скуповуванням голосів виборців, - звіт

Основна причина занепокоєння - 125 кримінальних проваджень за фактом купівлі голосів.

Міжнародні спостерігачі занепокоєні скуповуванням голосів виборців, - звіт
Фото: EPA/UPG

Група міжнародних спостерігачів за позачерговими парламентськими виборами в Україні висловила свою стурбованість купівлею голосів виборців. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Давно поширена практика скуповування голосів серйозно стурбувала міжнародних спостерігачів. Її результатом стали 125 кримінальних проваджень", - підкреслено у звіті місії міжнародних спостерігачів.

У звіті спостерігачі відзначили, що підкуп голосів здійснювався за допомогою благодійності, роздачі безкоштовних продовольчих або медичних наборів, лотерейних білетів і нагород, проведення концертів і видачі готівкових коштів.

Місія міжнародних спостерігачів стверджує, що законодавство України не забезпечує належної прозорості нинішнього фінансування виборчих кампаній.

"Чинна законодавча база, що регулює фінансування кампаній, не забезпечує належну прозорість і підзвітність. Станом на сьогодні вона дозволяє великим донорам неправомірно впливати на політику і волевиявлення виборців обсягом витрат на передвиборну кампанію", - сказано у звіті.

При цьому спостерігачі зазначили, що передбачені санкції не можна назвати ні пропорційними заподіяній шкоді, ні превентивними.

Нагадаємо, ОБСЄ визнала українські вибори вільними і конкурентними, незважаючи на низку зловживань на мажоритарних округах.

Незважаючи на це, спецкоординатор місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Ікка Канерва згадав присутність кандидатів-клонів, проти яких було відкрито 6 виробництв, а також додав, що організація рекомендувала уряду зробити більш прозорою процедуру фінансування і звітності партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram