ГоловнаПолітика

Порошенко: відсіч реваншистам і вступ в ЄС і НАТО - стратегічні цілі "євросолідарності"

Вступ до НАТО і ЄС - єдиний шлях набуття безпеки для України.

Порошенко: відсіч реваншистам і вступ в ЄС і НАТО - стратегічні цілі "євросолідарності"
Петр Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Відновлення миру, до якого прагнуть всі українці, можливе лише за умови виконання Росією чітких умов: припинення вогню, виведення військ, роззброєння терористів, зняття морської блокади Азовського моря, звільнення українських моряків. А єдиним шляхом отримання надійної безпеки для України є вступ до НАТО і Європейського Союзу.

Про це заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко в своєму відеозверненні, повідомляє пресслужба політсили.

"В Україні сьогодні не існує партії війни, як і ніколи до цього не було. Тому що мир - головне, до чого прагнуть всі українці. На цьому базовому інстинкті намагаються спекулювати реваншисти - "Окупаційна платформа", яку відверто підтримує Путін. Замість миру вони підсовують українцям капітуляцію. Днями був черговий круглий стіл на цю тему. Автономія для маріонеток Кремля і офіційний регіональний статус російської мови - це ще не найнебезпечніше з того, що вони задумали. Мета їх - "повернути" Україні Донбас так, щоб захопити всю Україну, впливаючи на внутрішню і зовнішню політику, заблокувавши наш курс на вступ в ЄС і НАТО", - переконаний Петро Порошенко.

"Для нас же дорога до членства в Євросоюзі і НАТО - єдиний можливий шлях до надійної безпеки і тривалого миру. Тому що тільки тоді Росія залишить нас у спокої. Тому що за сімдесят років існування Альянсу ніхто не посмів напасти ні на одну країну - його члена. Ось чому відсіч реваншистам і вступ в НАТО - головні стратегічні цілі "Європейської Солідарності", - підкреслив лідер партії.

"За три місяці після президентських виборів ще більше людей усвідомили брехливість того, що війна тому, ніби на ній "хтось заробляє". Війна тому, що на нас напала Росія. І ключі від миру - в Кремлі. Тому міжнародний тиск на Москву залишається нашим головним інструментом. Тому делегація нашої партії тільки що в Страсбурзі будувала проукраїнське лобі в новому Європарламенті. Ми тим самим допомагали і дипломатії, і новому президенту. Незважаючи на внутрішні дискусії, назовні повинні виступати єдиним фронтом ... Відстоювати загальний національний інтерес, який вище будь-якого партійного егоїзму", - закликав Петро Порошенко.

Порошенко вважає позитивним той факт, що нова українська влада нарешті визнала безальтернативність Нормандського формату і Мінського процесу.

"Але дуже важливо в гонитві за швидким результатом не піддатися спокусі піти у фарватері спотвореного розуміння Мінських домовленостей, яке постійно нав'язує Москва. Для відновлення миру Росія повинна виконати чіткі умови. Стале і всеосяжне припинення вогню. Виведення всіх російських військ і техніки з України. Припинення поставок боєприпасів, повне роззброєння всіх терористичних незаконних збройних формувань. Зняття морської блокади Азовського моря і Керченської протоки, дотримання свободи судноплавства і звільнення моряків", - нагадав Петро Порошенко.

Наступні кроки - розгортання миротворчої місії ООН на всій окупованій території і повернення українсько-російського кордону під контроль українських прикордонників. Лише після виконання всіх пунктів безпеки можливі місцеві вибори, які повинні бути проведені відповідно до законодавства України і стандартів ОБСЄ, а також за умови відновлення українського теле - і радіомовлення, - переконаний п'ятий президент України.

"Якщо Росія всього цього не виконує - посилення режиму санкцій. Саме за це висловився Європарламент у резолюції, яку ми лобіювали під час візиту в Страсбург. Резолюція також вимагає звільнити всіх політв'язнів і заручників Кремля, які містяться в Росії і на окупованих нею територіях. У списку - прізвища конкретних ста тридцяти чоловік. І окрема увага - нашим морякам. Вимога - чітка: відпустити їх негайно, без будь-яких попередніх умов", - зазначив лідер "Європейської Солідарності".

"Перші рішення Європарламенту зміцнюють нашу переконаність в тому, що маємо всі шанси примусити Росію до врегулювання політико-дипломатичним шляхом. Це - за умови нашої єдності всередині країни і координації зусиль з нашими партнерами в Євросоюзі, США, Канаді та з іншими країнами", - переконаний Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram