ГоловнаПолітика

Зеленський підписав указ про підвищення якості доріг в Україні

Президент доручив напрацювати план з чітким переліком доріг і термінами їх ремонту.

Зеленський підписав указ про підвищення якості доріг в Україні
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення умов для розвитку й підвищення якості автомобільних доріг в Україні.

Про це повідомляється на сайті президента.

Зазначається, що документ передбачає низку заходів, спрямованих на створення безпечних і комфортних умов для учасників дорожнього руху, розвиток мережі якісних доріг, формування сприятливих умов для бізнесу.

"До 1 січня 2020 року Кабінет міністрів має забезпечити перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових і технічних вимог до учасників державних закупівель відповідно до найкращих світових практик. Крім того, мають бути створені умови для використання новітніх технологій і матеріалів у ході будівництва, реконструкції, ремонту доріг, переглянуті відповідні нормативно-технічні документи з метою забезпечення європейської якості автомобільних доріг. Також замовники повинні залучати на конкурсній основі незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг", - ідеться в повідомленні.

На нараді Зеленський зазначив, що відвідав кілька регіонів, де ознайомився з ходом ремонту доріг. За його словами, "є багато проблем, пов'язаних з фінансуванням, прозорістю проведення тендерів, професіоналізмом компаній-підрядників, якістю виконаних робіт, і всі вони потребують негайного вирішення". Крім того, має бути напрацьований план з чітким переліком доріг і термінами їх ремонту.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан зазначив, що необхідно системно боротися з корупцією в дорожній сфері і провести аудит нинішніх договорів.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив, що є проєкт реформи "Укравтодору", який може бути реалізований через кілька місяців і передбачає ліквідацію функції контролера. За його словами, якість доріг і виконаних робіт має перевіряти "іноземна аудиторська компанія з відповідним статусом".

"Боюся, що поки ми будемо реформувати, ми витратимо і гроші, і час. Може, ми зробимо план найближчим часом і віддамо провідним західним компаніям будівництво пріоритетних доріг? А паралельно будемо реформувати", - запропонував Зеленський.

Міністр фінансів Оксана Маркарова, своєю чергою, зазначила, що для залучення великих компаній, які будують якісні дороги, слід ухвалити закон про концесії.

Нагадаємо, раніше Міністерство інфраструктури виступило за будівництво в Україні платних мостів за рахунок приватного підрядника.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram