ГоловнаПолітика

В Офісі Зеленського запропонували одночасно звільнити Вишинського і Сенцова

Росія запропонувала для початку нормалізації відносин з Україною звільнити Вишинського.

В Офісі Зеленського запропонували одночасно звільнити Вишинського і Сенцова
Юлия Мендель
Фото: president.gov.ua

В Офісі президента України відповіли на пропозицію Росії для початку нормалізації відносин між країнами звільнити керівника агентства "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

"В Офісі Президента з великою зацікавленістю дізналися про пропозицію Російської Федерації щодо звільнення Кирила Вишинського як перший крок доброї волі з боку України. Цілком підтримуємо політику кроків доброї волі і пропонуємо Росії зробити і свій крок назустріч - звільнивши Олега Сенцова. І для взаємної переконаності у спільній добрій волі ми пропонуємо зробити це одночасно", - написала на своїй сторінці у фейсбуці прессекретар Зеленського Юлія Мендель.

18 липня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що звільнення і повернення Вишинського може стати першим кроком для нормалізації відносин між Росією і Україною.

Таким чином він відповів на прохання прокоментувати заяву Президента України Володимира Зеленського про те, що першим кроком до нормалізації діалогу між країнами могло б стати звільнення українських моряків, затриманих у листопаді 2018 року у районі Керченської протоки.

"Загалом, будь-які кроки зі звільнення людей будуть тільки вітатися", - сказав він.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Вишинський - "людина, яка цікавить керівників Кремля найбільше". При цьому треба мати на увазі, що Вишинський формально є громадянином України, тому передача його Росії неможлива.

15 липня мало відбутися засідання про продовження або зміну запобіжного заходу Вишинському. Однак суд переніс засідання на 19 липня, тому що судді знаходилися у дорадчій кімнаті щодо іншого провадження. Раніше, 3 липня, засідання переносили, оскільки більшість прокурорів перебували у відпустці.

Вишинський перебуває під арештом з 17 травня 2018 року. Проти нього відкрито кримінальне провадження за статтею "державна зрада". Його затримали 15 травня 2018 року, коли Служба безпеки спільно з прокуратурою АР Крим викрила діяльність мережі підконтрольних РФ медіаструктур. Під час обшуку у Вишинського були знайдені російські держнагороди і паспорт громадянина РФ.

Раніше Конституційний суд визнав неконституційним обрання для підозрюваних у державній зраді і тероризмі запобіжного заходу виключно у вигляді арешту. Рішення КС дозволяє відпускати підозрюваних за статтею "держзрада" під заставу або особисте зобов'язання.

Прокурор Криму Гюндуз Мамедов вважає що, після того, як Вишинський вийде під заставу, він може виїхати з країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram