ГоловнаПолітика

В Європарламенті сформувалося консолідоване ядро на підтримку територіальної цілісності України, - Порошенко

ЄП має намір і далі посилювати обмежувальні заходи проти Росії і осіб, відповідальних за затримання, засудження і порушення прав політичних в'язнів, каже експрезидент.

В Європарламенті сформувалося консолідоване ядро на підтримку територіальної цілісності України, - Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко вдячний депутатам Європарламенту за чіткий заклик до російської влади невідкладно і безумовно звільнити всіх українських громадян, яких незаконно утримують на території Росії і тимчасово окупованих нею територіях України, включаючи 24 українських моряків. Про це він заявив після прийняття резолюції Європарламенту.

При цьому Порошенко акцентував увагу на тому, що в тексті резолюції закріплений поіменний список з 130 українських політичних в'язнів.

"Приєднуюсь до вимоги до російської влади оприлюднити повний список українських громадян, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях, та надати безперешкодний доступ до тимчасово окупованих територій України для представників міжнародних неурядових організацій, які опікуються правами людини. 

Підтримую ініціативу щодо започаткування Європейським Союзом механізму постійного моніторингу за політично вмотивованими судовими процесами в Росії та тимчасово окупованому Криму, а також направлення незалежних лікарів до українських політичних в’язнів, щоб отримати об’єктивну картину стану їхнього здоров’я", - відзначив Порошенко.

Він також підтримав позицію Європарламенту щодо необхідності не тільки зберігати нинішній режим санкцій щодо Російської Федерації за порушення територіальної цілісності й агресію проти України до повного виконання Мінських домовленостей, але і далі посилювати обмежувальні заходи проти Росії і осіб, відповідальних за затримання, засудження і порушення прав політичних в'язнів.

"Вдячний за чітке засудження Європарламентом акту агресії Росії проти України від 25 листопада 2018 року біля Керченської протоки і вимогу повністю виконати наказ міжнародного трибуналу з морського права і невідкладно і безумовно звільнити 24 українських моряків і 3 кораблі. Примітно, що Європарламент окремо визнав умови звільнення українських моряків, викладені в російських дипломатичних нотах 25 червня 2019 року, такими, що суперечать Наказу міжнародного трибуналу і спрямованими на погіршення ситуації", - зазначив експрезидент.

Він вважає, що в Європарламенті сформувалося нове потужне і консолідоване ядро на підтримку територіальної цілісності і євроінтеграційного курсу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram