ГоловнаПолітика

МЗС про російські паспорти на Донбасі: Кремль демонструє наміри продовжувати гібридну війну

Україна не визнаватиме кремлівських указів про "паспортизацію".

МЗС про російські паспорти на Донбасі: Кремль демонструє наміри продовжувати гібридну війну
Фото: 24daily.net

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття громадянства РФ на українських громадян - жителів Донецької і Луганської областей.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

"Дії російської сторони є втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеки на всьому Європейському континенті. Симптоматично, що цю провокацію здійснено у відповідь на ініціативи української сторони щодо деескалації конфлікту. Незважаючи на численні заяви про прагнення якнайшвидшого встановлення миру, Кремль своїми діями демонструє відверті наміри продовжувати гібридну війну проти України", - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що Україна не визнаватиме кремлівських указів про "паспортизацію".

"МЗС категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі агресивні рішення щодо України і усунути їх негативні наслідки. На тлі зазначених дій Кремля МЗС вже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав і інтересів громадян України відповідно до міжнародного права і законодавства", - наголошено в повідомленні.

"Очікуємо від наших міжнародних партнерів невизнання цих російських документів і будь-яких угод, посилення індивідуальних і секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструменту примусу Кремля до миру", - додали в МЗС.

Нагадаємо, напередодні президент РФ Володимир Путін розширив спрощену видачу російських паспортів на весь Донбас.

24 квітня Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям так званих "ДНР" і "ЛНР". 1 травня він видав новий указ, що спрощує порядок отримання громадянства РФ для українців, які жили в Криму і на Донбасі до весни 2014 року.

МЗС України заявило, що російські паспорти, видані жителям ОРДЛО, будуть нечинними, і назвало указ Путіна "нікчемним". При цьому Україна має намір домагатися санкцій проти Росії за "паспортну агресію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram