ГоловнаПолітика

СБУ порушила справу проти "ArcelorMittal Кривий Ріг" за статтею "екоцид"

СБУ порушила справу проти "ArcelorMittal Кривий Ріг" за статтею "екоцид"
АрселорМиттал
Фото: aranea.name

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо ВАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг". Інформацію про це 17 липня підтвердила прессекретарка СБУ Олена Гітлянська, передає Радіо Свобода.

У повідомленні СБУ зазначається, що співробітники служби викрили в Кривому Розі посадових осіб "одного з публічних акціонерних товариств" на протиправній діяльності щодо забруднення навколишнього середовища.

"За попередньою інформацією, представники приватного промислового підприємства порушували норми екологічної безпеки на виробництві. Також вони систематично не допускали на територію об'єкта працівників Державної екологічної інспекції, які повинні здійснювати вимірювання токсичних викидів в атмосферу", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням СБУ, слідчі зареєстрували кримінальне провадження за статтею 441 Кримінального кодексу України (екоцид).

У пресслужбі "АрселорМіттал Кривий Ріг" Радіо Свобода повідомили, що підприємство має в своєму розпорядженні інформацію про порушення справи з відкритих джерел, але офіційної інформації поки немає.

Утім, на комбінаті заявляють, що всі його виробничі потужності працюють "відповідно до затверджених екологічних нормативів, без перевищення обсягу викидів забруднюючих речовин". Там також зазначають, що "екоцид" - досить рідкісна стаття Кримінального кодексу України.

"Наскільки нам відомо, до теперішнього часу жодне гірничо-металургійне підприємство в Україні ще не звинувачували за статтею 441, в "масовому знищенні рослинного або тваринного світу, отруєнні атмосфери або водних ресурсів, а також здійсненні інших дій, здатних викликати екологічну катастрофу". Хоча наше підприємство принципово не відрізняється від інших в області за технологіями виробництва залізорудного концентрату, чавуну і сталі, а також за ступенем впливу на навколишнє середовище", - йдеться в коментарі.

Згідно з повідомленням на сайті компанії, "АрселорМіттал" є світовим лідером з виробництва сталі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram