ГоловнаПолітика

Зеленський зателефонував директору лісгоспу з наради в Харкові і запросив його до Офісу президента

Президенту доповіли, що Віктор Сиса контролює незаконні вирубки в області.

Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки в Харківську область 17 липня провела нараду з питань боротьби з незаконною природно-ресурсною господарською діяльністю в регіоні.

Про це інформує пресслужба президента.

Перед початком наради глава держави оглянув ділянки незаконної вирубки лісу та розробки піщаного кар'єру під Харковом.

Як зазначив заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук, проблема незаконних вирубок і знищення лісів є загальнонаціональною. Однак особливо гостро вона стоїть в Харківській області, оскільки показник лісистості тут - 12%, що менше, ніж в середньому по Україні. Також про незаконну вирубку лісу в області багато писали ЗМІ. Тому нараду проводять саме тут.

Фото: president.gov.ua

Про факти незаконного використання лісових ресурсів Президенту і присутнім на заході доповів директор ДП "Жовтневе лісове господарство" Руслан Чагаровський. Він також повідомив про тиск на нього і його сім'ю, який він пов'язує з ініційованими їм ревізіями в лісгоспі. Крім того, Руслан Чагаровський розповів про незаконну вирубку найдорожчих і цінних порід з подальшою реалізацією деревини за кордон, яку організувала група осіб.

"У мене є всі документи. Ми зверталися в правоохоронні органи, починаючи з 27 червня цього року. Вже є реакція - вчора дзвонили з НАБУ", - сказав керівник Жовтневого лісгоспу.

Директор ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський.
Фото: president.gov.ua
Директор ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський.

Руслан Чагаровський зазначив, що його доповідь стосується самовільної вирубки в Жовтневому лісовому господарстві.

"Ми зробили ревізію всього 10% від загальної площі і виявили 80 млн грн збитків - це понад 8 тис. куб. м деревини. За нашими підрахунками, якщо ми зробимо повну ревізію лісгоспу, всіх лісових обходів Жовтневого господарства, то приблизно це буде близько 200 млн грн", - підкреслив він. Керівник лісгоспу також додав, що, за його попередніми оцінками, в межах області сума збитків може сягати мільярда гривень.

Фото: president.gov.ua

За словами Руслана Чагаровського, незаконні вирубки в Харківській області контролює директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса. "Зараз він найбільший «чорний лісоруб» на Харківщині ... У мене з'явилася можливість наводити порядок з приходом нової влади", - зазначив він.

Президент прямо під час наради подзвонив Віктору Сисі, який, за словами одного з працівників лісгоспу, перебуває у відрядженні в Києві.

"Пан Сиса? Ми тут вас чекаємо. Ви в Києві? Зайдіть завтра в Офіс президента о десятій", - сказав Володимир Зеленський.

Крім того, під час наради зазначалося, що в області має місце недопуск екологічної інспекції в лісові господарства.

Глава держави закликав місцевих керівників правоохоронних органів звернути увагу на проблему вирубки лісів і на прізвища, названі Русланом Чагаровським.

Фото: president.gov.ua

"Прізвища - Сиса, Санін, Антипенко. Дуже прошу звернути особливу увагу і розібратися з цим питанням. Вам потрібно сісти за один стіл, з'ясувати і припинити вирубку лісу на Харківщині. Якщо ви цього не зможете зробити, то на ваших місцях з'являться інші люди", - підкреслив Глава держави. Він також доручив забезпечити безпеку Руслану Чагаровському.

Нагадаємо, 12 липня Володимир Зеленський під час робочого візиту в Дніпро отримав скаргу, що міська влада Києва не розрахувалася за трамваї, вироблені на дніпровському заводі Південмаш. Президент подзвонив Кличку з Дніпра і зажадав повернути борги за трамваї. Пізніше Віталій Кличко повідомив, що Київ купив у дніпровській компанії "Татра-Юг" один трамвай і вніс передоплату, решта суми надійде після коригування міського бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram