ГоловнаПолітика

Великобританія виділить £100 тис. на суд у справі MH17

Стрєлкова й інших бойовиків почнуть судити навесні 2020 року.

Великобританія виділить £100 тис. на суд у справі MH17
Фото: JIT

Великобританія оголосила про виділення 100 тисяч фунтів стерлінгів на створення спеціалізованого кримінального суду в Гаазі, де судитимуть Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) та інших підозрюваних у справі MH17.

Про це йдеться на сайті британського МЗС.

"П'ять років тому сталася страшна трагедія, коли на сході України збили літак рейсу MH17. Загинули 298 невинних людей, включаючи десятьох британців. Я підтримую зусилля Спільної слідчої групи і голландської влади щодо забезпечення правосуддя в ім'я тих, хто загинув. Саме тому ми робимо фінансовий внесок у розмірі 100 тис. фунтів стерлінгів для створення спеціалізованого кримінального суду в Гаазі, який допоможе дати відповіді, на які чекають сім'ї і друзі загиблих, а також притягнути до відповідальності тих, хто винен у скоєнні цього жахливого злочину", - заявив міністр Джеремі Хант.

Він також закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу літака і почати співпрацювати зі слідством.

Нагадаємо, в червні 2019 року колишній ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) став підозрюваним у справі про катастрофу малайзійського "боїнга" на Донбасі. Крім нього, підозри отримали Сергій Дубинський ("Хмурий"), Олег Пулатов ("Гюрза", "Халіф"), Леонід Харченко ("Крот").

Заочний суд над ними почнеться в березні 2020 року.

Пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що слідував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Із розслідування випливає, що "Бук" доставили в Україну з Російської Федерації, а після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, знову повернули на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram