ГоловнаПолітика

В Одесі затримали фігуранта однієї з найгучніших хакерських атак у США

СБУ знайшла "абузостійкий хостинг" Михайла Ритікова.

В Одесі затримали фігуранта однієї з найгучніших хакерських атак у США
И.о. главы СБУ Иван Баканов
Фото: EPA/UPG

Департамент кібербезпеки СБУ разом з Генпрокуратурою і Держбюро розслідувань викрили функціонування "абузостійкого хостингу", діяльність якого була організована громадянином України Михайлом Ритіковим (Тітовим).

Про це на брифінгу у вівторок розповів т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Микола Кулешов.

За його словами, цей хостинг використовується для ddos-атак, поширення спаму і порнографії.

Ритіков продавав свої послуги через закриті хакерські форуми і спеціалізовані веб-ресурси, стверджуючи, що його серверне обладнання розміщене в дата-центрах у Лівані, Іраку, Ірані, Німеччині, Панамі, Нідерландах, Белізі, Росії. Насправді обладнання було в Одесі в одному з недобудованих будинків. Приміщення було обладнане таємним каналом телекомунікацій і навіть мало власний ліфт.

За словами в.о. голови СБУ Івана Баканова, одесит контролював 40% російськомовного даркнету.

Одним із клієнтів Ритікова був розробник вірусу ZeuS Євген Богачов, якого розшукує ФБР.

Кримінальне розслідування проти одесита було розпочато 25 січня 2019 року. 11 липня матеріали слідства стали підставою для проведення 29 обшуків, в яких були задіяні понад 120 співробітників правоохоронних органів. Було вилучено серверне обладнання, маршрутизації, автономні системи, що використовувалися для прикриття протиправної діяльності.

Фото: СБУ

Ритікова й одного з його спільників затримали, їм вручено підозру за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерних систем) і ст. 301 (розповсюдження порнографії). Вони перебувають під домашнім арештом.

Михайло Ритіков - один із "російських хакерів", які вкрали дані про 160 млн кредиток у США. Один із його спільників Володимир Дрінкман у 2018 році був засуджений у США до 12 років позбавлення волі за злочинну змову з метою злому комп'ютерів і здійснення шахрайства. Ще один - Дмитро Сімлянець - отримав 4 роки і 3 місяці і був звільнений, оскільки перебував під вартою весь необхідний час до винесення вироку.

Збитки від дій хакерів оцінювали в 300 мільйонів доларів.

Вони діяли, використовуючи анонімні послуги веб-хостингу Ритікова.

У Сполучених Штатах одеситу висунули звинувачення на 50 років ув'язнення. Йому закидають шахрайство, несанкціоноване втручання, крадіжку персональних даних і низку інших злочинів згідно з американським кримінальним законодавством.

ФБР його розшукує близько 10 років і готове затримати, якщо він потрапить на територію США або країни, яка зможе його екстрадувати. Україна своїх громадян іншим державам не видає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram