ГоловнаПолітика

Міністр юстиції Австрії дозволив екстрадицію Фірташа в США

Видачу відклали до рішення суду за останнім клопотанням адвокатів бізнесмена.

Міністр юстиції Австрії дозволив екстрадицію Фірташа в США
Дмитрий Фирташ
Фото: delo.ua

Міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дозволив екстрадицію Дмитра Фірташа в США. Про це повідомляє "Німецька хвиля", посилаючись на пресслужбу Міністерства юстиції Австрії.

Міністр прийняв таке рішення після консультацій з Міністерством закордонних справ Австрії. Питання екстрадиційного арешту і подальшого супроводу українця в США зараз вирішує Земельний суд Відня.

У той самий час, як повідомляє австрійський громадський мовник ORF, Дмитро Фірташ залишається в Австрії. Адвокати олігарха подали клопотання про відновлення судового розгляду справи про екстрадицію. Поки суд не прийме рішення щодо клопотання, видачу США відкладено.

Коментуючи ЗМІ рішення міністра юстиції, адвокат Дмитра Фірташа, колишній міністр юстиції Дітер Бемдерфер послався на незалежність австрійського правосуддя. За його словами, США "звикли втручатися в справи інших держав по всьому світу і впливати на судові рішення інших держав".

"Ми віримо і сподіваємося тільки на незалежність австрійського правосуддя", - сказав колишній міністр юстиції і представник Австрійської партії свободи.

Нагадаємо, 12 березня 2014 року Дмитра Фірташа затримали в столиці Австрії за запитом Міністерства юстиції США через звинувачення в дачі хабара з метою отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії.

Сам Фірташ заперечує всі звинувачення, а його захист заявляє, що в США підопічного може очікувати політично вмотивований вердикт.

На початку січня 2019 року стало відомо, що звинувачення американських прокурорів базується на презентації консалтингової компанії McKinsey про видобуток титану в Індії, де була представлена ймовірна стратегія підкупу індійських чиновників.

Верховний суд Австрії санкціонував екстрадицію Фірташа в США, остаточне рішення було за федеральним міністром юстиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram