ГоловнаПолітика

Заступник голови Офісу президента Пристайко виступив проти посилення люстрації

"Спадкоємність має зберігатися, інакше ми щоразу будемо починати спочатку".

Заступник голови Офісу президента Пристайко виступив проти посилення люстрації
Вадим Пристайко на заседании Кабмина
Фото: Владислав Мусиенко

Заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко не підтримує ініціативу президента Володимира Зеленського про люстрацію всіх чиновників, які займали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.

Про це він повідомив на брифінгу, передають "Українськi Новини".

"Я розумію, чого хоче досягти президент. У нього є цікава ідея, яка, напевно, апелює до багатьох верств населення. Він, наприклад, сказав, що мріє про те, щоб в уряді були нові люди, які не пам'ятають, як було за Радянського Союзу. Мінімальні знання арифметики дозволяють порахувати вік цих людей, тож очевидно, що вони не могли працювати в попередніх урядах. Ідея зрозуміла, але особисто мені не подобається її реалізація", - сказав Пристайко.

При цьому він висловив готовність покинути посаду, якщо таке рішення буде прийнято.

"Я не підтримую люстрацію кожного. Я вважаю, що спадкоємність має зберігатися, інакше ми щоразу будемо починати спочатку", - сказав Пристайко, зазначивши, що президент знає про його позиції з цього питання.

Нагадаємо, Зеленський пропонує розширити дію закону про очищення влади (люстрацію) на топчиновників часів президента Петра Порошенка, які займали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року. Під люстрацію в такому випадку потрапляють і деякі члени команди самого Зеленського, включаючи секретаря РНБО Олександра Данилюка і голову наглядової ради "Укроборонпрому" Айвараса Абромавічуса. Також під люстрацію потрапляє і сам Пристайко, який займав посаду першого заступника міністра закордонних справ до 2017 року.

Закон "Про очищення влади" було прийнято з п'ятої спроби у вересні 2014 року і набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає: особи, які займають державні посади, що підпадають під люстраційну перевірку, повинні не пізніше, ніж на десятий день з початку проведення перевірки, подати своєму керівникові власноруч написану заяву про згоду на проведення перевірки. Люстрації підлягають особи, які не менш ніж рік займали державні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, а також низка осіб, які були при владі в період Революції гідності і не подали у відставку за власним бажанням. Виборні посади під люстрацію не потрапляють.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких в основному колишні регіонали, оскаржили закон у Конституційному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram